Тя е още тийнейджърка, но вече е родила три деца на джихадист от ИД. След четири години в Сирия британката Шамима Бегун иска да се върне с третото си дете в родината, но Лондон не я пуска. Нито пък я искат в някоя друга страна, разказва "Дойче веле"

"Само така, Саджи!" - такава бе реакцията на британския таблоид "Сън" по повод решението на вътрешния министър Саджид Джавид да се отнеме британското гражданство на т.нар. "джихадистка булка" Шамима Бегум.

Министърът знае кое би се харесало на хората: според допитване на новинарския канал "Скай", почти 80% от британците смятат решението за правилно.

А в парламента вече е подадена петиция с настояване да се отнеме британското гражданство на близките на джихадисти, за да им се попречи да се завърнат във Великобритания. Под петицията дотук са се подписали повече от половин милион души. 

Експерти обаче бият тревога, отбелязва Биргит Маас от "Дойче веле". Британският вътрешен министър е действал в нарушение на международното право, предупреждава известният адвокат Филип Сендс. Грейси Брадли от правозащитната организация "Либърти" също смята, че това е правонарушение. Защото Шамима Бегум е родена във Великобритания, притежава само британски паспорт и сега остава без поданство.

Завръщане без разкаяние

Като дъщеря на преселници от Бангладеш, Шамима Бегум не само е родена във Великобритания, но и е прекарала живота си в лондонския квартал Ийстенд, преди да замине преди четири години за Сирия. Тя е на 15, когато решава да се присъедини към т.нар. "Ислямска държава" (ИД).

Без знанието на семейството си тя заминава с две съученички за Сирия и скоро се омъжва за джихадист от Холандия. Раждат им се две деца, които почиват малко след раждането - едното от недохранване, а другото вследствие на болест. Третото им дете е едва на няколко дни и Шамима иска да го отгледа в своята родина - Великобритания.

В интервюта за няколко британски телевизии тя обаче не демонстрира никакво разкаяние. Разказва, че отначало било "много хубаво" - досущ като на пропагандните видеа. Не се притеснявала от ужасните деяния на ИД като обезглавяването на хора, тъй като за ислямистите това било "в реда на нещата", казва Шамима.

Законосъобразно ли е отнемането на гражданство?

От тази гледна точка е разбираемо, че много британци не желаят в никакъв случай Шамима да се върне в страната. А с изявлението си, че "който подкрепя терора, трябва да е готов да си носи и последиците", британският вътрешен министър много точно напипва чувствата на сънародниците си. 

И в правно, и в морално отношение обаче действията на министъра са проблематични, твърдят правозащитници. Вярно е, че британското общество трябва да бъде закриляно, но това не бива да става за сметка на правото и законността, казва Грейси Брадли. Според правото на Обединеното кралство Шамима Бегъм може да бъде лишена от британско гражданство само ако по този начин тя не остане без никакво гражданство.

Саджид Джавид и неговото министерство обаче са на мнение, че Бегум има право на бангладешко гражданство, тъй като Бангладеш е родината на нейните родители. Тамошното вътрешно министерство обаче също не желае да приеме жената.

"Вземете си ги обратно"

Проблемът обаче е и морален. Докато не се реши въпросът с гражданството, Шамима трябва да остане в бежански лагер в Сирия.

Държим се така, сякаш северната част на Сирия е боклукчийска кофа за нашите проблеми, посочва експертът по проблеми на тероризма Дейвид Тюб. Задължение на Великобритания е да се заеме със случая на Бегум и да я изправи пред съда, ако се докаже, че е извършила наказуеми деяния, посочва експертът.

На същото мнение е и Надим Хоури от "Хюмън райтс уоч". Той често обикаля региона и знае, че тамошните власти не възнамеряват да изправят на съд джихадисти, пристигнали от чужбина. "Вземете си ги обратно" - такава е тяхната нагласа, уверява Хоури.

Според него всеки симпатизант на "Ислямска държава" трябва да бъде привлечен към отговорност, и Шамима Бегъм не прави изключение. За нея трябва да бъде установено какво точно е вършила за ИД, категоричен е правозащитникът.

Източник: Биргит Маас / Българската редакция на "Дойче веле"