Съветът за сигурност на ООН гласува с единодушие резолюция с план за постигане на мир в Сирия

Страните членки от Съвета за сигурност на ООН показаха невиждано до този момент единодушие за конфликта, който отне живота на повече от четвърт милион хора. Приемането на резолюцията стана възможно, след като Русия и САЩ постигнаха споразумение по текста. Остават обаче разногласията между големите сили за бъдещето на сирийския президент Башар Асад.

В резолюцията, приета в Ню Йорк, е заложен план до година и половина в Сирия да се организират избори под наблюдението на ООН. Подчертава се, че сирийският народ сам ще реши бъдещето на собствената си страна. Предвидено е спиране на огъня, което няма да важи за "Ислямска държава", фронтът "Ал Нусра" и други въоръжени групи, уточнява БНТ.

Американските, френските и руските военновъздушни удари ще продължат

Държавният секретар на САЩ Джон Кери коментира: "Вече не помня в колко параграфа, седем или осем пъти е повторено, че трябва напълно да бъде приложено комюникето от Женева. В резолюцията се споменава преходно управление и процесът към това трябва да започне веднага. Целта е това да е факт до шест месеца. Това означава, че до месец-два трябва да бъдат взети решения за създаването на преходен орган, който ще има изпълнителна власт."

Виж още: Бан Ки-мун: Пет държави държат ключа към политическо решение в Сирия

В резолюцията не се споменава нищо относно съдбата на президента Асад. Западът иска той да бъде свален от власт, но Русия и Китай настояват, че неговото отстраняване не може да бъде условие за започване на мирни преговори.

"По принцип не можем да се съгласим с подход, който предлага друга нация отвън да решава кой ще управлява Сирия. Има много такива примери в съвременната история. Кризата в Ирак беше фокусирана върху демонизирането на Саддам Хюсеин. Същото се случи и с Муамар Кадафи в Либия", припомни руският външен министър Сергей Лавров.

Основният проблем при преговорите около резолюцията бяха свързани с опасенията на Русия и Иран кой да влезе в блока на сирийските опозиционни групи, които ще участват в преговорите за съставяне на преходно правителство. Според Запада в Саудитска Арабия по-рано този месец е създадена достатъчно представителна група за сирийската опозиция, но Москва и Техеран поставят под въпрос легитимността на състоялите се там дискусии.

Години наред Съветът за сигурност беше блокиран

от разногласия по отношение на Сирия. Всички настояваха, че трябва да се намери мирно решение, но никой не даваше пътна карта за това. Сега привържениците на Асад приветстват резолюция, която не изисква отстраняването му, но за опозицията това остава огромно препятствие в напредъка за намиране на мир в страната.

Съветът за сигурност на ООН (UN Security Council) се състои от 15 членки, пет от които постоянни: Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция. Временно в състава му са още: Ангола, Чад, Чили, Йордания, Литва, Малайзия, Нова Зеландия, Нигерия, Испания и Венецуела.

Конфликтът в Сирия и борбата срещу "Ислямска държава" бяха в центъра и на годишната пресконференция на американския президент Барак Обама, допълва БНТ. Държавният глава на САЩ се фокусира върху борбата с тероризма на американска почва и призна, че

е трудно да бъдат предотвратени терористични заговори на т.нар. "единаци"

Гостите на страната и имигрантите вече са подложени на проверки за постинги в социалните мрежи, но няма правителство по света, което да следи всички публикации онлайн, заяви Обама. Той отбеляза икономическите успехи и защити външната си политика в Египет, Либия и Сирия, макар че призна за пропуски на международната коалиция, която се бореше с либийския лидер Муамар Кадафи.

Асад ще трябва да си тръгне, за да спрат кръвопролитията в Сирия и всички замесени страни да могат да продължат напред, независимо от религията им, декларира още US президентът и допълни: 

"Ще победим "Ислямска държава". Ище го постигнем, като систематично ги притискаме, отрязваме маршрутите им за доставка, достъпа им до финанси, ликвидираме лидерите им, инфраструктурата им. Ще го направим заедно със силите, които са там, на място, и които понякога са разпокъсани. Те имат нужда от нашата подкрепа и обучение, но виждаме стабилен напредък в много отношения."

По-рано през седмицата на своята годишна пресконференция руският президент Владимир Путин също коментира, че виждането на Москва за политическо решение съвпада с американското -

нова конституция и предсрочни избори

На зададен му въпрос Путин отбеляза, че не е убеден дали Русия има нужда от постоянна военна база в Сирия. Той поясни, че наличието на ракети със среден обсег, изстрелвани от море или от въздуха, позволява на страната му да оперира на големи разстояния и й дава достатъчно възможности да нанася удари по потенциални врагове, поради което може и да няма нужда от постоянна база в Сирия.

Източник: БНТ