Държавната Дума прие на второ четене т.нар. "Закон за шамарите", който предвижда намаляване на наказанията за домашно насилие

Долната камара на руския парламент, Държавната Дума, одобри на второ четене с единодушие законопроект, който предвижда намаляване на наказанията за домашно насилие, станал по-известен като "Закон за шамарите", предаде Би Би Си. 

Проектозаконът, внесен от депутатката Елена Мизулина, беше одобрен с 385 гласа "за" и 2 "против" на второ четене, след дни предстои и трето. 

Председателят на руската Дума Вячеслав Володин посочи, че 59% от руснаците са срещу въвеждането на тежки наказания за "дребните семейни спорове", които не водят до "сериозни наранявания" или "осакатяване".

Документът не предвижда наказания за насилниците, които не са нанесли на жертвите си тежки физически наранявания, които изискват настаняване в болница. 

Виж още: Все повече мъже са жертва на домашно насилие

При по-сериозни случаи на домашно насилие извършителят е заплашен от глоба до 30 хил. рубли (около 470 евро), 15 дни арест или 120 часа общественополезен труд. В случай на повтарящи се жестоки нападения, насилникът може да отнесе глоба до 40 хил. рубли (около 630 евро), общественополезен труд и задържане под стража между 2 и 6 месеца. 

На второ четене Думата отхвърли предложенията на депутатите-комунисти да не се декриминализира насилието срещу деца и бременни в семейството. Кремъл от своя страна подкрепи проекта, като говорителят Дмитрий Песков обясни, че да се определят като домашно насилие някои жестове в семейството, от юридическа гледна точка, означава да се драматизират. 

Олга Баталина, един от авторите на законопроекта, отхвърли твърденията, че той създава имунитет за онези, които бият членове на семейството си.

Виж още: Всяка пета българка е жертва на домашно насилие

"Наказателният кодекс все още предвижда наказателна отговорност за побойниците, но сега той ще бъде прилаган само за повтарящи се нарушения", каза тя по държавната телевизия. По думите ѝ онези, които "тероризират своите роднини, които го правят многократно, ще носят наказателна отговорност".

Текстът предстои да бъде гласуван на трето четене от депутатите в долната камара и след това да бъде внесен за гласуване в горната камара на парламента, преди да бъде подписан от Владимир Путин. 

Сегашният закон позволява на децата да заведат дела срещу родителите си при подозрение за домашно насилие.

Виж още: Защо руснакът пие всичко, дори отрова?

Статистика за насилието

През 2015 г. повече от 4000 души в Русия са убити от член на семейството, сочат данни, изнесени от Комисията за правата на човека в Кремъл. 

Според официалните данни на руските власти за домашното насилие 40% от всички тежки престъпления в страната стават в семеен кръг. Всеки ден 36 хил. жени понасят физически тормоз от половинките си, а 26 хил. деца са жертви на престъпно посегателство от страна на родителите. Годишно в страната жертва на домашен тормоз са над 600 хил. жени.

Виж още: Папата подкрепи и разводите

Domashnoto nasilie v rusiya infografika

Нагласите в Русия 

Междувременно обществените нагласи спрямо законопроекта варират. Над 200 хил. подписа са събрани в онлайн петиция срещу "Закона за шамарите", а мнозина активисти се събраха на протест пред сградата на Държавната дума. 

Телефонна анкета на държавната социологическа агенция ВЦИОМ, осъществена миналия месец, показва, че 19% руснаците окачествяват като "приемливо" човек да удари жена си, мъжа си или детето си "при определени обстоятелства".

Привърженици на декриминализирането на леките форми на домашно насилие, сред които и членове на пропрезидентската партия "Единна Русия", казват, че с промяната целят да защитят правото на родителите да възпитават децата си, както и да намалят държавната намеса в живота на семейството.

Виж още: Защо все с шамари?

Активисти за правата на жените обаче заявяват, че това е назадничава стъпка.

"Този закон реабилитира домашните тирани", заяви Мария Мохова, изпълнителен директор на кризисния център "Сестри" в помощ на жертви на домашно насилие. По думите ѝ посланието на законовата промяна е: "Нека да не наказваме онзи, който бие роднините си у дома, просто защото той има право да го върши".

Източник: Би Би Си, РИА Новости