Кампания "Говори открито за домашното насилие" призовава за внимание към темата

Всяка пета жена в България е била поне веднъж жертва на домашно насилие - физическо или психическо, съобщава "Нова телевизия".

В това отношение поне изоставаме от средното за Европа, където малтретираните жени са общо една трета.

Жените у нас се страхуват да отворят темата за този проблем да говорят за проблемите си и да търсят помощ за разрешаването им. Това е и причината известни лица от българския шоубизнес като Деси Бакърджиева, Теодора Духовникова, Мона Недева, Орлин Павлов и Калин Врачански да подкрепят кампанията "Говори открито за домашното насилие":

Виж още: Някои от най-въздействащите социални реклами

"Ако ситуацията не е толкова спешна и не касае намеса в момента през деня и нощта, те могат да потърсят информация през полиция, социални служби къде в града има такъв консултативен център", обяснява пред телевизията психоложката Диана Видова. Тя е приела да работи за кампанията и да помага на жени с проблеми в домашната среда.

В рамките на кампанията активистите на идеята за решаване на проблема набирали средства за фонд, от който ще даряват на хората за защита на жертвите от домашно насилие. Резултатът е оказана помощ на над 1000 жени.

Виж още: Над 100 хиляди са обажданията за деца в риск на телефон 116 111