В условията на глобален тероризъм българските курорти са сигурно място за почивка

България демонстрира своите черноморски курорти и се надява да привлече туристите, които се страхуват да посетят някога популярните дестинации в Египет и Тунис сред скорошните джихадистки атаки там, пише "Ройтерс".

Очакванията са толкова големи, че много хотелиери се притесняват, че няма да имат достатъчно легла, заявява Пламен Бакалов, консул по икономическите въпроси в българското консулство във Франкфурт.

Нападенията в популярни туристически дестинации като Тунис и Египет или атаките в Париж, доведоха до разък спад на резервациите. Южната съседка на България - Турция, също бе подложена от серия нападения от ислямисти и кюрди, а Гърция е на предната линия на европейската мигрантска криза. 

От това ще се възползват туристически дестинации с по-малък риск да станат цел на нападения като Испания, Португалия и България.

Виж още: "Мы говорим по-русски", или защо да се рекламираме с чуждите езици​

Според данните на туристическата компания "Сънтурс", базирана във Варна, летните резервации от Германия са нараснали с 12% в сравнение с миналата година и се очаква нарастване на тези на руските туристи в размер на 10-15%.

Със своите 380 километра брегова линия, изпъстрена с плажове, както и с планини, средновековни манастири и древни руини България се предлага като привлекателна за семеен отдих евтина туристическа дестинация. Според статистическите данни туризмът отговаря за 13% от българския национален доход.

Източник: "Ройтерс"