Президентът на Зимбабве управлява африканската държава 37 години и беше принуден да подаде оставка броени дни след военния преврат, който имаше за цел да попречи поста му да премине в ръцете на първата дама, наричана "Гучи Грейс"

Робърт Мугабе, най-дълго управлявалият африкански диктатор, падна от власт след 37 години начело на Зимбабве, страна с 13 млн. души население и площ близо 400 хил. кв. км. 93-годишният държавен глава подаде оставка сам, докато парламентът на страната подготвяше неговия импийчмънт.

Управляващата партия обяви, че поста му поема бившият вицепрезидент Емерсън Мнангагва, който се принуди да напусне страната заради подготвян заговор за убийството му. Неговото уволнение по-рано този месец предизвика политическа криза и опасения, че президентът подготвя съпругата си Грейс Мугабе за свой приемник.

Според конституцията постът се полага на настоящия вицепрезидент Фелекезела Мфоко, известен като поддръжник на първата дама, отбелязва Би Би Си.

След намесата на армията, която извърши военен преврат, престарелият Мугабе беше поставен под домашен арест, но

отказваше да сдаде властта въпреки уличните протести

От американското посолство в столицата Хараре коментираха падането му като "историческо събитие" и поздравиха зимбабвийците, които "надигнаха глас и заявиха мирно и категорично, че е крайно време за промяна".

Мугабе обаче беше принуден да се оттегли не от народните маси, а като резултат от политически разногласия в собствената му партия, коментира Би Би Си.

25 февруари 2016 г. - Посланичката ни в Зимбабве Катя Делева връчва акредитивните си писма на президента Робърт Мугабе в присъствието на министри и други високопоставени държавни служители

Първият президент на бившата британска колония, която извоюва своята независимост през 1980 г., е методисткият пастор Канаан Банана, който управлява в продължение на седем години. Ролята му обаче е предимно церемониална, а властта е съсредоточена в министър-председателя Робърт Мугабе, който през 1987 г. става вторият президент в историята на младата африканска държава.

"Мугабе е нечовек. Възхищавам се на интелекта и на уменията му, но в същото време той е невероятно хлъзгав... Както влечугите са хлъзгави", казва за него бившия британски външен министър Питър Карингтън, който през 1979 г. посредничи в преговорите за независимост на тогавашна Родезия, където в продължение на 15 години бушува гражданска война.

В началото на управлението си Мугабе беше приет добре от Запада, главно заради обещанието си за национално помирение между чернокожото мнозинство и бившите бели колонизатори, припомня БНТ. Продължителното и далеч не безпроблемно консолидиране на властта му обаче доведе и до тяхното своеобразно жертвоприношение - притиснат от икономическата криза заради поредица неудачни реформи, в началото на новия век той разпореди

да се експроприират фермите на белите в полза на ветераните от войната за независимост

Ответният натиск от Запада ескалира с годините. Икономиката на Зимбабве претърпя крах. В богатата на платина, злато, диаманти и никел държава, бивша житница на съседната Република Южна Африка, безработицата в края на миналото десетилетие достигна 90%, а хиперинфлацията - 500 млрд. процента.

Хиперинфлацията в Зимбабве от юли 2007 до юли 2008. Показателни са десетките различни емисии банкноти, пуснати в обращение само в рамките на една година - от 10 до 100 млрд. зимбабвийски долара

Постепенно опозицията започна да набира сила. Но политическата машина на управлението не позволи той да падне от власт - дори с цената на неговото абсурдно явяване сам на балотаж през 2008 г., след като спечелилият първия тур Морган Цвангирай се оттегли заради масови прояви на насилие срещу привържениците му.

Пет години по-късно, през 2013 г., при поредното си преизбиране Мугабе цинично посъветва своите опоненти: "Онези, които се чувстват депресирани от загубата на изборите, да вземат да се обесят, ако искат!"

По това време до върха на партийната йерархия в управляващия Зимбабвийски африкански национален съюз - Патриотичен фронт (ZANU-PF), вече се беше изстреляла втората съпруга на Мугабе, за която той се жени през 1996 г. Бившата машинописка от президентската канцелария предизвика през 2014 г. партийна чистка, за да блокира пътя на тогавашната вицепрезидентка Джойс Муджуру към най-високия държавен пост.

Следващият вицепрезидент Мнангагва е съратник на диктатора още от затвора,

където Робърт Мугабе влиза през 1964 г. Получил прозвището Крокодила по време на войните за независимост през 70-те, той беше смятан за свръзка между силите за сигурност и управляващата партия.

Според разсекретена от "Уикилийкс" американска посланическа грама по време на Втората конгоанска война (1998-2005) Мнангагва е станал мултимилионер.

В началото на ноември обаче Грейс Мугабе го обвини, че през 1980 г. се е опитал да свали президента с преврат, за да му отнеме насила властта, а самият президент го отстрани от вицепрезидентския пост, като го заклейми публично заради "склонност към предателство" и вещерство.

53-годишната първа дама "през последните години разви забележителен политически апетит и ясно показа, че иска да наследи съпруга си", казва пред "Дойче веле" историкът Кристоф Маркс, автор на биографията "Мугабе, един африкански тиранин".

Само че за разлика от Робърт Мугабе, който е обичан и мразен - и то страстно, повечето зимбабвийци изпитват към половинката му само едно чувство: отвращение. Защото ако съпругът й въпреки всичко продължава да бъде почитан дори и извън пределите на Зимбабве като борец за свобода от 60-те и 70-те, тя е

известна само със своята алчност, парвенющина и прахосничество

Наричана Gucci Grace, тя обича скъпи коли, шикозни дрехи, екстравагантни партита, което не прави добро впечатление в държава, където 2/3 от хората живеят с по-малко от 1 евро на ден. Всъщност според някои наблюдатели в последно време Робърт Мугабе е изпълнявал своята длъжност вече само като марионетка на съпругата си...

Краят на епохата "Мугабе" обаче не означава, че Зимбабве ще стане демократична държава, посочва пред "Дойче веле" Кристоф Маркс:

"Мнангагва беше "човек за мръсната работа" при режима на Мугабе,

дългогодишен шеф на тайните служби и известно време министър на правосъдието. Отговорен е за потушаването на протестите през 80-те, 90-те и първите години на новото столетие. И няма признаци, че нещо ще се промени."

Освен това Мнангагва е на 71 години, поради което едва ли ще може да остане дълго на власт. Затова за президентския пост се спряга и главнокомандващият въоръжените сили Константино Гивенга, който застана начело на преврата, приет с народно ликуване като зимбабвийския Десети ноември.

Източник: Би Би Си, БНТ, Българската редакция на "Дойче веле"