Джоан Харис, по чийто роман е направен един от любимите ни романтични филми, е написала и "Малка книга за шоколада", откъдето ви предлагаме една рецепта

"Шоколад" (2000) на Ласе Халстрьом, събрал пет номинации за "Оскар", е романтичен филм, който никога не омръзва, но знаете ли, че е екранизация по едноименната книга на Джоан Харис?

У нас са издадени и други нейни романи, вкл. продълженията "Бонбонени обувки" и "Праскови за кюрето", а сега, за празника на влюбените, излиза и неин сборник с кулинарни рецепти.

50-те специалитета в "Малка книга за шоколада" са показани в текст и фотографии, аранжирани от стилистката Фран Уорд. 

Виж още: Любов според шоколада

Харис признава, че не е пристрастена към шоколада, но това не й е попречило да посвети голяма част от кариерата си в търсене и опознаване на неговата магия. Проследена е накратко и историята му.

Предлагаме ви една от рецептите й в откъс от "Малка книга за шоколада", предоставен от ИК "Сиела":

Профитероли "Сестри на милосърдието":

Не е тайна, че френските сладкарници често са до църквите. Сигурно за удобство на свещениците - да държат под око майсторите на изкушения или просто да знаят какво ще похапнат за десерт. Тъй или иначе, светци, апостоли, монахини и епископи неизменно присъстват сред имената на сладкишите. Тези вкусни еклерчета с мока и шоколад са тук, за да ни напомнят, че трябва да съгрешим, преди да получим опрощение...

Време за приготвяне: час и половина.

Продукти за 6-8 порции:

За пареното тесто:
85 г масло, нарязано на парченца 
220 мл вода
110 г брашно 
щипка сол 
3 яйца, разбити

За пълнежа:
400 мл сладкарска сметана 
2 ч.л. разтворимо кафе

За соса: 
100 г натурален шоколад, начупен на малки, еднакви парчета
1 с.л. светла меласа
50 мл сладкарска сметана

Загрейте фурната до 220°C и поставете на дъното й тавичка. Застелете друга, голяма и плитка тава с хартия.

Внимателно загрейте маслото и водата в средно голяма тенджера, като разбърквате непрекъснато. Щом течността заври, изключете котлона и изсипете брашното и солта. Разбъркайте бързо с дървена лъжица, докато сместа се изглади и се отдели от стените на съда. Оставете я да изстине за 5 минути, след което добавете малко от яйцата и отново разбъркайте до изглаждане на сместа.

По същия начин добавете и останалите яйца. Тестото трябва да е гладко, лъскаво и достатъчно твърдо, за да запазва формата си.

Изсипете 16 пълни супени лъжици от сместа върху покритата с хартия тава, предвиждайки място за набухване, и поставете тавата в средата на фурната. Бързо изсипете 75 мл вода в долната тавичка и затворете фурната. Печете в продължение на 10-15 минути.

Намалете температурата до 190°C и печете още 15-20 минути, докато еклерите станат златисти и хрупкави. Извадете ги от фурната, направете малък разрез отстрани и ги оставете да изстинат върху метална решетка.

За пълнежа разтворете кафето в малко топла вода, добавете го към сметаната и я разбийте до получаването на твърд крем. Сипете го в пош и напълнете еклерите.

Направете сос, като разтопите шоколада, меласата и сметаната на водна баня, бъркайки до получаването на еднородна смес, а след това топнете всеки от еклерите в нея.