Не е минал и ден от встъпването в длъжност на Румен Радев, а депутат вече поиска импийчмънта му заради реплика от речта на новия президент пред Народното събрание

Една реплика на новия президент Румен Радев успя да създаде напрежение в Народното събрание и да открадне вниманието от всичко казано, като в реакциите след това се стигна дори и до искане за импийчмънт.

По време на официалната реч в пленарната зала депутатите от дясно на няколко пъти се смееха или отговаряха от място на президента. На третата такава ситуация президентът Радев им отвърна, че имат още една седмица в парламента. 

Това провокира депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт да напуснат пленарната зала. Въпреки това президентът продължи обръщението си от парламентарната трибуна.

Реакциите

Създалата се ситуация видимо подразни премиера в оставка Бойко Борисов. Той не одобри репликата на новоизбрания президент Румен Радев - "Имате още една седмица", насочена към насмешките на депутатите от дясната част на пленарната зала по време на официалната церемония в Народното събрание. "Той е президент на всички българи, а им отговори", обясни Борисов, но допълни, че е притеснен от реакцията и на самите депутати.

Репликата "остава ви една седмица", е обида към българския парламент, коментира пред Нова телевизия председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който отдаде тези думи на смущението и липсата на опит на Радев. Цветанов призова новоизбрания президнет да не започва мандата си с реваншизъм и наистина да се превърне в обединител на нацията, за какъвто се обяви в словото си. 

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов намери речта на Радев за празнодумие.

Valeri simeonov

"Той си позволи една пренебрежителна реплика - "остава ви една седмица". Още в началото на речта си постави народните представители на последно място, все пак се намира в Народното събрание трябваше да покаже малко повече уважение", заяви Симеонов. 

"Висшият орган е парламентът, Румен Радев да бъде така добър да уважава Народното събрание, независимо, че то ще работи още кратко време", коментира още Симеонов.

Виж още: Румен Радев положи клетва като президент на България

"Нищо не сме казали в зала, просто се засмяхме, беше смешно и жалко. Щяхме да останем до края на речта, ако не бяхме провокирани", обясни Валери Симеонов.

Може би най-острата реакция дойде от страна на депутата от гражданската квота на Реформаторския блок Гроздан Караджов, според когото тази реплика е била "последната капка в неуважителното отношение" на новоизбрания президент.

Grozdan karadzhov

"На първо място той произнесе едно от най-безсъдържателните и клиширани слова, които някога са звучали в тази зала. Второ, той сричаше. Можеше поне да се постарае да прочете веднъж, или дваж, предварително това слово, за да го произнесе с необходимата гладкост и дикция, каквато се очаква от държавния глава. Но накрая последната капка беше, когато при явното, видимо несъответствие в неговото слово, че ще бъде лаконичен, че ще използва думите с точното им съдържание – неговата реч беше пример за абсолютно обратното, залата му се изсмя", обясни Караджов.

Източник: Би Ти Ви, Нова телевизия, БНТ