"Движение България на гражданите" излезе с официална позиция по въпроса, а Радан Кънев коментира проблема в "Туитър"

Реформаторският блок изрази притеснение от подписания на 14 декември Меморандум за разбирателство между правителството и двете най-големи синдикални организации у нас КТ "Подкрепа" и КНСБ, с който пенсионната възраст за 2015 година беше замразена

Това става ясно от отворено писмо на "Движение България на гражданите" и от изказване на лидера на ДСБ Радан Кънев, непосредствено след връщането на правителствената делегация от Берлин.

Снощи "България на гражданите" публикува официална позиция по въпроса със замразяването на пенсиите. Партията категорично не приема нито подхода, нито наскоро подписания меморандум.

Ето я и официалната позиция на "Движение България на гражданите"

"Движение България на гражданите“ като част от Реформаторския блок, в това число и чрез своите народни представители в Парламентарната група на РБ, изразява недоволството си от подписания на 14 декември 2014 г. Меморандум за разбирателство, касаещ пенсионно-осигурителната система. ДБГ не приема подписването на толкова важен документ да се прави без знанието на Реформаторския блок като политическа сила, участваща в управлението, и на народните представители от ПГ на РБ.

За нас е обезпокоително документи за бъдещето на пенсионноосигурителния модел да се подписват без публична дискусия, без да е взето мнението на работодателите, без направена оценка за въздействието и яснота за следствията от прилагането на документа и без съвместна позиция на ГЕРБ и РБ по него.

Напомняме, че в Програмната декларация на ГЕРБ и РБ, глава 9 "Социална политика", ГЕРБ и РБ се ангажират с "продължаване на пенсионната реформа и търсене на възможности за допълнително нарастване на пенсиите; съобразяване на пенсионната реформа с демографските и социално-икономическите характеристики на страната", както и със „запазване на уредбата за пенсиониране на работещите първа и втора категория до приемане на цялостна пенсионна реформа през 2015 г."

По същество окачествяваме Меморандума като съществена промяна на пенсионния модел, за което няма проведена задълбочена дискусия в обществото, както и между партньорите в коалицията.

ДБГ призовава Парламентарната група на РБ на утрешното си заседание да излезе с официална позиция по казуса.

Водени от съзнанието за тежката ситуацията, която правителството "Орешарски" и политическата криза установиха в държавата, ДБГ предлага на Парламентарните групи на РБ и ГЕРБ и на ръководствата на РБ и ГЕРБ следните крачки за установяване на ефективна координация между управляващите партии:

1. Незабавно провеждане на консултации между ръководствата на РБ и ГЕРБ за установяване на гаранции за спазване на подписаните между страните политически документи.
2. Публично обсъждане на Меморандума с всички засегнати от документа страни, в т.ч. и консултации с представителите на синдикатите и работодателите.
3. Анализ на ефекта от прилагането му върху социалната, икономическата и финансовата системи на държавата.
4. Незабавно съставяне на работна група от управляващите ГЕРБ и РБ, която да предложи консенсусен пенсионен модел на страната, в сила от 2015 г.

Изразяваме своята политическа воля да работим за стабилност на отношенията на РБ с ГЕРБ. "Движение България на гражданите" ще продължи своите усилия за гарантиране на целостта на реформаторското мнозинство в Народното събрание. Стабилността на мнозинството и на правителството е важно за страната и е основна предпоставка за провеждане на дълго отлаганите реформи."

Реакцията на Радан Кънев

Междувременно малко след пристигането си обратно в България след посещението в Германия, съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския бло и лидер на ДСБ Радан Кънев съобщи на личния си профил в "Туитър", че е "силно притеснен" от подписването на меморандума за пенсионна реформа и обеща, че днес Реформаторите ще излязат с обща позиция по въпроса.