Това постанови министърът на културата, след като в неделя емблематичната сграда на ул. "Одрин" 8 в Пловдив беше полуразрушена от тежка строителна техника, а жива верига спря досъбарянето й в началото на седмицата

Тютюневият склад на ул. "Одрин" №8 в Пловдив трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид, заяви министърът на културата Вежди Рашидов.

Още през януари 2014 г. ведомството е уведомило община Пловдив, че сградата попада в защитена територия и всички намеси подлежат на съгласуване по реда на член 84, ал.1 и 2 от Закона за културното наследство (ЗКН). Случилото се е грубо нарушение на закона и виновните подлежат на административни санкции.

Съгласно ЗКН при унищожаване на недвижима културна ценност собствениците са длъжни да я възстановят в същия вид - с оригиналните обемно-пространствени параметри, със същите архитектурни и художествени характеристики.

Сградата е деклариран паметник на културата от 1977 г.,

уточниха от министерството на Рашидов. Тя се намира на територията на групов паметник - Историческа зона "Филипопол - Тримонциум - Пловдив", обявена на 22 май 2000 г. от Националния съвет за опазване паметниците на културата.

В общинската администрация не търсят виновни за пропуснатото разминаване в документите, което е позволило на собствениците да получат разрешение за строеж, предаде БНР. Кметът на Пловдив не планира да поиска обяснение или наказание за

главния архитект Румен Русев, който е подписал проекта преди шест години

По думите на Иван Тотев, преизбран миналата есен за нов мандат, не е възможно в потока от преписки, които ежедневно се обработват, да се прави и насрещна проверка за всеки документ.

Окръжната прокуратура в Пловдив вече се самосезира и възложи проверка за разрушаването на част от т. нар. "Тютюнев град". Проверката е възложена на Икономическа полиция. В понеделник пловдивчани направиха жива верига, за да изразят несъгласие с унищожаването на емблематичната сграда. 

Събарянето на постройката започна още в почивния ден,

но беше прекъснато в неделя следобед заради реакцията на гражданите.

Виж още: Пловдив бе предпочетен за европейска столица на културата през 2019 г.

Много от сградите в т.нар. "Тютюнев град" са продадени от години, но институциите трябва да упражняват контрол и да бъдат по-строги към инвеститорите, за да бъде съхранено това културно наследство, категорични бяха протестиращите.

Това е мястото, което е вдъхновило Димитър Димов да напише "Тютюн",

това е "Никотиана", казва един от тях пред Би Ти Ви. В протестната акция се включиха и пловдивски архитекти.

Наетата за разрушаването фирма спря работа след намесата на зам.-кмета Димитър Кацарски, който заяви, че тепърва ще се проверява документацията по случая. Той напомни, че

сградата е частна собственост и това усложнява ситуацията в юридически аспект

Изяснява се и дали - години след продажбата на склада - са правени постъпления той да бъде обявен за паметник на културата, защото до момента заради техническа грешка не бил вписан като такъв.

При разрушаването в неделя са засегнати и стенописи, дело на художника Вълчан Петров. Самият той също се появи край полусрутената сграда с каталог в ръка, за да покаже сцените, които е изрисувал през 1985 г. в приземния етаж, където е имало аптека.

Трябва да се направи всичко възможно стенописите да се съхранят, дори ако се наложи да бъдат преместени, предупреди Снежана Фурнаджиева, която оглавява дружеството на пловдивските художници. Междувременно след акцията около полуразрушената сграда протестиращите

струпаха десетки тухли и на стъпалата пред Община Пловдив

На пресконференция в началото на работната седмица кметът Иван Тотев увери, че общината ще направи всичко възможно да запази автентичността на тютюневия склад чрез преговори с инвеститорите. Иначе възложената от Окръжната прокуратура проверка трябва да приключи в 30-дневен срок.

В сайта за Пловдив като европейска столица на културата през 2019 г. Plovdiv2019.eu, се казва, че тютюневите складове са зона, която носи специфична история и потенциал. Макар и (в по-голямата си част) излезли от употреба, сградите не са забравени и районът очарова със своя дух и архитектура.

От известно време в града текат дискусии относно възможностите за тяхното запазване, реставриране и превръщане в зона за култура. А те са свързани и с

първия у нас пример за социално предприемачество от началото на XX в.

Известният търговец на тютюн Димитър Кудоглу използва приходите от два склада за издръжка на създадената от него болница (Дом на благотворителността и народното здраве). Пациентите, които не могат да си позволят лечението, там са лекувани безплатно...

Сградата е строена през 20-те години на ХХ век и е била собственост на "Ориент табако". Проектирана е от първите български архитекти, завършили на Запад. Имотът е бил в активите на "Пловдив БТ". През 2005 г. е продаден на "Одрин 8" ООД, а след това е преминал в ръцете на италиански инвеститор, припомня в. "24 часа".

Собствениците планирали да строят на мястото търговски център с подземен паркинг, офис площи, жилищна и хотелска част.

Източник: Би Ти Ви, БНР, в. "24 часа", Министерство на културата