Как днешната преса коментира приетото в бюджет 2017, което влиза в разнобой с въпрос 3 от всенародното допитване

Напук на референдума партиите запазиха големите си субсидии, обявява в уводното си заглавие в. "Сега" по повод окончателното приемане на бюджет 2017.

"Отиващият си парламент за пореден път показа надменно неуважение към избирателите, към морала и към парите на данъкоплатците. При гласуването на бюджета за 2017 г. депутатите отказаха да намалят неприлично високите субсидии за партиите, въпреки че на референдума на 6 ноември българите ясно изразиха волята си", пише изданието.

Всекидневникът припомня, че над 2,5 млн. българи, или 72% от участниците в референдума, са подкрепили идеята партийната субсидия от държавата да бъде 1 лев на всеки действителен глас, подаден на избори. Срещу техните гласове вчера застанаха стотина присъстващи и още над 100 отсъстващи депутати, отбелязва "Сега".

Виж още: Окончателно: 12 027 гласа не достигат, за да е успешен референдумът

Депутатите запушиха гласа на народа, категоричен е във водещото си заглавие и "Труд", като обобщава, че субсидията на глас остава 11 лева въпреки обещанието на народните избраници да изпълнят решенията на референдума.

Изчисления на вестника показват, че понастоящем партиите, преминали бариерата от 1%, получават 34,5 млн. лева годишно от хазната. Ако субсидията беше намалена на 1 лев, както поискаха българските избиратели, партиите щяха да вземат 3,1 млн. лв., обяснява всекидневникът.

Заедно с Методи Андреев от ГЕРБ, Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок предложиха общият размер на средствата за партия или коалиция да не надхвърля 1,6 млн. лв.

Според тримата депутати тази сума би била достатъчен таван партиите да водят нормален политически живот, а не да трупат парите на влогове.

Те се мотивираха със задължителното гласуване, изтъквайки, че по този начин партиите облагодетелстват себе си - но при гласуването на бюджет 2017 депутатите не възприеха идеята им.

Изборите напролет няма да се провеждат по мажоритарната система, поне според ГЕРБ - това пък съобщава на уводно място в. "24 часа". В интервю за всекидневника председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов казва, че промените, с които да се въведе мажоритарен избор за депутатите, няма да бъдат приети за задаващия се вот.

Първият проблем бил изискването на Венецианската комисия съществени изменения в изборните правила да не се правят в годината на вота. Вторият проблем е, че никой не внасял проекта. 

Виж още: На референдума - "Не", "Не" и "Не"

Вестникът цитира и мнението на математика проф. Михаил Константинов, че екипът на "Информационно обслужване" АД има нужда от три месеца, за да прекрои страната на едномандатни райони. При откриването на петата национална конференция по изборни системи той изрази мнение, че задачата е сложна, но не и неизпълнима.

До момента обаче изборните преброители не са получили такава задача от парламента.

Известният конституционалист и бивш служебен премиер проф. Георги Близнашки на свой ред напомни, че справедлива избирателна система няма. По думите му нашите партии не са усетили тътена на земетресението, задаващо се от референдума.

Проблемът далеч не е в институциите, а в политическите партии, които станаха еднолични и взеха много бързо да се изхабяват, каза още той. Според него референдумът е едно голямо разчистване на политическия елит, но големият проблем е как ще стане това.

Опасна тенденция е, ако България бъде управлявана от референдуми, предупреди Близнашки.

Източник: "Сега", "Труд", "24 часа"