ГЕРБ ще предложат премиер. При условията, в които разговаряме, ще подкрепим премиера, който ГЕРБ предложи, заяви политикът от Реформаторския блок

Представихме програмата декларация, която възнамеряваме на подпишем. Обсъдихме я задълбочено, обсъдихме и конкретните мерки за реформа в съдебната система, които подробно са записани в декларацията. Това обяви Радан Кънев от Реформаторския блок на излизане след срещата с президента Росен Плевнелиев, информира Novini.bg

По думите му утре ще има консултации между ГЕРБ и държавния глава и по всяка вероятност ще бъде връчен мандат, каза Радан Кънев. 

Кой ще е министър-председател?

Борисов не ми е предложил да стана министър председател. Категорично в рамките на ГЕРБ ще бъде взето решение кой ще е министър-председател. 

Нашите предложения за министри ще представим днес на хората, с които преговаряме, допълни Кънев. Бройката на министрите отговаря на получения от нас резултат на изборите, посочи Кънев. 

По думите му много вероятно е съвсем скоро да има правителството. Нашето мнение е, че при сегашните резултатите на изборите, е много важно да се състави правителство с първия мандат, смята Кънев. 

Програмната декларация

Лидерът на ДСБ коментира още, че програмната декларация, която подготвят с ГЕРБ, е най-подробният подобен документ в новата българска история, и допълни, че до момента много пъти са избирани министри без никаква програма, което е лоша практика. 

Подобно нещо няма да се случи. Ще има ново ниво на коалиционна култура, каза Кънев. Той каза още, че подкрепа за програмата на правителството трябва да се търси от политически сили, които са заявили готовност за реформи.