Седемте му съперници по пътя към сигурен четвърти мандат бяха Владимир Жириновски, Григорий Явлински, Сергей Бабурин, Павел Грудинин, Максим Сурайкин, Борис Титов и единствената дама - Ксения Собчак (видео), които събират под 1/4 от гласовете

Владимир Путин спечели убедително четвърти президентски мандат и ще управлява Русия до 2024 г. В края на този период той ще е на 71, а западни журналисти отбелязват, че само съветският диктатор Йосиф В. Сталин е бил начело на страната за по-продължително време (1924-53 г.).

Виж още: За руснаците само Сталин е по-велик от Путин в световната история

Според преброяването той получава рекордните 76,6%, а седмината му съперници събират общо под 1/4 подкрепа. Сред тях не беше опозиционният лидер от Партията на прогреса Алексей Навални, който не беше допуснат до участие заради присъдата си за злоупотреби - и в отговор призова за бойкот на вота. 

Близо 110 млн. руски гласоподавателите гласуваха за президент в 97 300 секции на територията на страната и 401 зад граница. Очакванията за избирателна активност бяха занижени от 70 на 65%, но в крайна сметка процентът достигна почти 68.

Според агенция "Ройтерс" сега основният въпрос е ще оспорят ли опозиционерите легитимността на изборите от 18 март - и колко мащабни ще бъдат протестите им, а интригата около Путин е дали държавният глава, който вече е сигурен, че остава в Кремъл, ще смекчи риториката си по отношение на Запада...

Виж още: Какъв е дневният режим на Путин

65-годишният Путин, когото Борис Елцин посочи за свой наследник в Кремъл на 31 декември 1999 г., се очакваше да спечели убедително още в първия тур, а резултатът му надхвърли значително прогнозите за 70% от гласовете. 

Неслучайно той се яви на изборите като независим, а не като кандидат на партията си "Единна Русия", както през 2012 г., коментира БНР. Неслучайно издигна кандидатурата си по време на посещение в автомобилен завод, а не на партиен конгрес. Неслучайно отправи годишното си послание към Федералното събрание не в края на миналата година, както се очакваше, а на 1 март т.г., малко преди изборите.

В обръщението си към депутатите, което може да бъде разчетено като управленска програма, Путин определи като свой основен приоритет грижата за благополучието на хората, а като основна заплаха за страната - изоставането. Обяви се за двойно намаляване на бедността през следващите шест години, ръст над 1,5 пъти на брутния вътрешен продукт (БВП) до 2020-а, развитие на високите технологии, обновяване на неефективната структура на заетостта, увеличаване на парите за майките и новородените и редовно индексиране на пенсиите над равнището на инфлацията. 

Виж още: Горбачов с тежки думи за Русия на Путин

Демонстрира и най-новите военни разработки, с което разбуни духовете по света, но и за пореден път показа на руснаците, че той е силният президент, както между другото гласеше предизборният му слоган - истински комендант на обсадената крепост, който е готов да я защитава, а и знае как да го направи.

А обвиненията на Великобритания срещу Русия по случая "Сергей Скрипал" в последната седмица преди вота идеално се вписват в концепцията за "обсадената крепост" и нищо чудно допълнително да налеят вода в мелницата на Путин, прогнозира кореспондентът на БНР в руската столица Ангел Григоров, като анализира и останалите участници в президентските избори.

Първи подгласник на Путин, спряган за бъдещ земеделски министър, стана 57-годишният директор на аграрно предприятие край Москва и кандидат на Комунистическата партия на Руската федерация Павел Грудинин с близо12% подкрепа.

Самият той не е член на компартията, но споделя възгледите й. В предизборната си програма се обяви за национализация на ключовите отрасли от икономиката с цел ограничаване на чуждестранния капитал, поставил според него Русия в колониална зависимост; за възстановяване икономическия суверенитет на страната, за борба срещу изтичането на капитали в чужбина и за напускане на Световната търговска организация.

Виж още: Руският президент стана по-популярен от американския

Обръща внимание върху "срамното", по думите му, 95-о място в света, което Русия заема по развитие на икономиката. По време на кампанията беше остро критикуван от медиите заради необявени сметки в швейцарски банки, но Централната избирателна комисия реши да го остави в надпреварата.

Трети с близо 6% от гласовете (под очакваните 8-10% в прогнозите) финишира лидерът на Либерално-демократическата партия на Русия Владимир Жириновски. 71-годишният политически ветеран е абсолютен рекордьор по участие в президентските избори с общо пет опита, а сега изравни най-големия си успех досега - трето място през 1991 и 2008 г.

Макар той да се самоопределя като антикомунист, програмата на Жириновски до голяма степен съвпада с програмата на Павел Грудинин. И двамата предлагат отмяна на плоския данък, който е 13%, и замяната му с прогресивно подоходно облагане.

Жириновски настоява за възстановяване на затворените училища и болници, понижаване цените на хранителните продукти и лекарствата, национализация на търговските вериги. Има и концепция за борба с вредата от алкохола менте чрез отварянето на държавни магазини за евтина, но качествена водка. 

Виж още: Гари Каспаров с наръчник за противниците на Путин

Скандалното поведение е негова запазена марка. По време на телевизионните дебати се нахвърли с неспирен порой от най-вулгарни обиди срещу единствената жена кандидат-президент, Ксения Собчак. Тя му плисна чаша вода в лицето, а словесната атака на Владимир Волфович премина всички граници на благоприличието. 

36-годишната дъщеря на Анатолий Собчак няма опит в политиката - позната е от изявите си в телевизионни шоупрограми. Баща й е бивш кмет на Санкт Петербург, смятан за ментор на Путин. Тя пък се самоопределя като противник на настоящия държавен глава, но мнозина подозират, че кандидатурата й е проект на Кремъл.

Сред политическите й предложения са прекратяване на хибридната война в Донбас и повторен референдум за бъдещето на Крим, съгласуван с Украйна и с международната общност. Обявява се също така за преход от президентска към парламентарна република. Освен това поддържа еднополовите бракове. За нея социолозите прогнозираха около 2-3% подкрепа, но според окончателните резултати постижението й е малко над процент и половина.

Виж още: Пет причини популярността на Путин да расте

Ветеранът либерал Григорий Явлински от партия "Яблоко" беше определян като прозападния кандидат. Той настоява за прекратяване на войната с Украйна, а присъединяването на Крим към Русия - да се обяви за незаконно. Предлага още мащабна декомунизация по примера на Украйна и осъждане на насилственото завземане на властта от болшевиките през 1917 г. Твърди, че Русия трябва да се откаже от противопоставянето срещу целия цивилизован свят, най-вече САЩ и ЕС. 

Идеите му обаче са крайно непопулярни и в крайна сметка се оказа, че може да разчита на по-малко от 2% гласоподаватели. С резултати под процент завърши надпреварата за останалите трима кандидати.

Председателят на консервативната партия "Руски общонароден съюз" Сергей Бабурин, който остана последен, се обявяваше против "неолибералните окови" и "натрапваните на Русия безнравствени западни стандарти на поведение" - и за традиционните руски ценности.

Програмата му предвижда борба срещу бедността, достъпно и качествено образование, безплатно медицинско обслужване, справедливи цени на хранителните продукти, ликвидиране на "кредитното робство", реална подкрепа за майките, децата и семействата, както и достойни пенсии. 

39-годишният Максим Сурайкин е убеден сталинист. През 2009 г. се отцепва от Комунистическата партия и създава нова формация - Комунистите на Русия. Задължително носи червени чорапи и червена вратовръзка с игла с формата на автомат "Калашников".

Подготвил е "10 сталински удара срещу капитализма", сред които национализация на базовите за икономиката на страната предприятия, връщане на смъртното наказание за особено опасни престъпления и големи кражби, минимална работна заплата 1000 евро при сегашна около 135 евро, възстановяване на Съветския съюз и спиране намесата на религиозните организации в обществения живот.

Борис Титов е успешен бизнесмен с либерални възгледи, упълномощен от президента да отговаря за защитата правата на предприемачите - и кандидат за поста му, издигнат от Партията на растежа. 
Поддържа висок стандарт на живот, обича хубавото вино и почивките на море, където се занимава с гмуркане и управлява яхта. Играе тенис и скуош.   

На фона на удължения президентски мандат (увеличен през 2012 г. от четири на шест години) критиците на Путин са притеснени от прекомерно дългото му оставане на власт и се питат дали вече не е необходима промяна. Поддръжниците му пък задават въпроса: "Кой, ако не Путин?", заключава БНР от Москва.

Източник: БНР, NewsRu.com