БНБ слага таван на комисионите, които се начисляват за теглене от банкомат, разкриване на сметка или плащане с дебитна карта

Промени в банковите такси влязоха в сила у нас от 1 август, след като БНБ сложи таван на комисионите, които се начисляват за теглене от банкомат, разкриване на сметка или плащане с дебитна карта.

Решението на БНБ е в тон с европейските изисквания, а банките трябва да съобразят таксите си със средните цени, определени от централната банка.

С промените откриването на разплащателна сметка ще ни струва максимум 1,79 лв. Ако към нея има и дебитна карта, цената пада с близо 50 стотинки.

Обслужването на разплащателна сметка в офис струва средно 2,27 лв. на месец и също е малко по-евтино, ако към сметката има и дебитна карта. Таванът за теглене на пари в брой до 1000 лева на каса в банков клон е 1,02 лв. За теглене от банкомат на банката таксата може да е най-много 0,20 лв., а от банкомат на друга банка - 0,92 лв.

Ползите за потребителя са, че този среден размер на таксите може да служи като някакъв критерий за сравнение какви такси начислява неговата обслужваща банка по конкретни операции, т.е. като пример за сравнение, обяснява пред БНТ финансовият анализатор Десислава Николова.

Проучвания показват, че потребителите рядко имат повече от две дебитни карти. Основно те се ползват за теглене на пари в брой. Малко над 30% от запитаните плащат с карта за стоки и услуги. На последно място са разплащанията в интернет. 

"По-евтино е да ползвате картата за покупки, защото там няма такса. Същото е и при кредитната карта. Докато ако теглим суми в брой, плащаме на банката комисионна", обяснява Десислава Николова.

Финансистите съветват също да проверяваме колко незакрити сметки имаме.

"В един момент се случва така, че с по 100-200 лв. на няколко места се натрупват такси, които трябва да бъдат заплатени. Използвайте една, или най-много две разплащателни сметки, за да оптимизирате разходите по тях", препоръчва Десислава Николова.

Данните показват, че приходите от такси и комисионни нарастват. В края на юни отчетеният ръст е 8%.

Източник: БНТ