Според Наказателния кодекс ако след сексуално посегателство срещу малолетна последва брак, наказание на извършителя не се налага

След като стана ясно, че майката на първото бебе за 2017 г. е 13 годишно момиче, отново на дневен ред излезе въпросът докога деца ще раждат деца. Заговори се дори за възможността на 15-годишния баща на малкия Динко (кръстен на 33-годишния си дядо) да бъде повдигнато обвинение за секс с малолетна.

На фона на това Районната прокуратура в Казанлък изнесе информация за сексуалните посегателства срещу малолетни. 

Прокуратурата в Казанлък е образувала разследвания срещу 24 мъже, които са заживели на семейни начала с малолетни или непълнолетни момичета, съобщиха от държавното обвинение. Данните са за миналата година. 19 от тях са осъдени, а в 18 случая присъдите са влезли в сила. От съобщението не става ясно какви наказания са им наложени. 

Според НК наказанието може да стигне и до 5 години, ако момичето не е навършило 14 години. В случаите на семеен живот с непълнолетна обаче наказание не се налага, ако последва брак. 

По инициатива на прокуратурата през ноември миналата година са провеждани срещи с отделите за закрила на детето и социално подпомагане в Казанлък, Гурково, Павел баня и Мъглиж. 

"Взети са решения за провеждане на превенция чрез здравната медиация към съответната община, търсене на съдействие от общопрактикуващите лекари, най-вече в малките населени места, които при наличния си непосредствен контакт, биха могли да провеждат беседи с лицата, станали обект на сексуално посегателство. Провеждат се и разяснителни кампании за полова просветеност в училищата", пише в съобщението. 

Отчет за тези разследвания даде и районната прокуратура в Сливен, която вчера се сезира по случая с новородения Динко. 

През последните три години там са внесени общо 115 обвинителни акта за престъпни съвкупления с малолетни, за заживяване на съпружески начала и срещу родители, улеснили съжителствата. 

"По внесените актове има осъдени общо 109 лица, като няма допусната нито една оправдателна присъда. В 34 от случаите е наложено наказание "лишаване от свобода". В 11 от случаите не е било наложено наказание, тъй като е последвал гражданки брак между лицата. За горепосочения период от време в Районна прокуратура - Сливен от отдел "Закрила на детето" има общо 302 сигнала за подобни деяния. 

В 129 случая е бил постановен отказ да се образува наказателно производство, като във всички случаи мотивите са били "липса на извършено престъпление или липса на достатъчно данни за извършено престъпление". 

Няма нито един случай, в който отказът да е постановен с мотиви, че "са такива традициите в ромската общност". Най-често мотивите са, че лицето от женски пол има навършени 14 години към момента на първото съвкупление или има навършени 16 годни към момента на заживяване на съпружески начала – т.е. липса на престъпление", пише в съобщението.