Какви са причините за критиките към МВР и защо контролът е неефективен

Осъдени, психично болни и наркозависими притежават законни оръжия, съобщи Върховната административна прокуратура, като се позова на резултатите от проверка, разпоредена на МВР.

Оказва се, че у нас помече  210 хил. души имат право да носят оръжие, като от тях вътрешното ведомство е проверило малко над 100 хил. И въпреки непълната проверка все пак са отнети 112 разрешителни.

От прокуратурата обвиниха МВР, че много лесно издават разрешителни и че са занижили контрола над притежателите на огнестрелни оръжия, съобщава БНТ.

Виж още: Бум в продажбите на хладно оръжие с цел самозащита

По отношение на едно лице с цел самоохрана са издадени разрешения за повече от 10 огнестрелни оръжия, сред които картечници и картечни пистолети, отново повтарям - с цел самоохрана, обяви заместничката на главния прокурор във ВАП Ася Петрова, а говорителката му Румяна Арнаудова коментира:

"Психично болни лица, с установени заболявания, продължават да притежават законно оръжие. Истината е, че докато прокурорите са извършвали проверките в цялата странаи, тези нарушения са установени почти случайно, и то защото прокурорите са били на място заедно с контролните органи.

Виж още: Глобален ръст в търговията с оръжия

Оказва се, че с оръжие се разхождат дори лица, срещу които се води досъдебно производство или имат влязла в сила присъда. Причината е, че МВР не може да отнеме разрешителното на лице в досъдебно производство, ако то се намира в друг град, различен от адресната му регистрация. В полицията нямат и информация за осъдените лица, поради което не могат да отнемат техните разрешителни.

Нямаме механизъм, по който едно РПУ да уведоми друго - или поне ако има такъв механизъм, той не работи, отбеляза Ася Петрова. Според нея ако бъде изграден регистър, не би имало никаква пречка той да има връзка с регистъра на бюро "Съдимост" или с регистъра на прокуратурата.

От оръжейните магазини казват, че МВР не е органът, който подава актуалната информация, ако собственик на оръжие получи присъда или пък се разболее. А в момента към полицията не постъпва и информация от психодиспансерите, пояснява Би Ти Ви. 

Задължителният според европейското законодателство електронен регистър на оръжията у нас ще заработи едва след ноември 2018 г. От МВР обясняват, че пари за този информационен масив между институциите няма.

Виж още: Вместо коментар: Американците и оръжията - шокиращата статистика

Източник: БНТ; ВАП; Би Ти Ви