Проф. Галина Куртева заяви в прав текст, че посочените от производителя свойства на препарата не отговарят на истината

"Лекарството" от чесън срещу злокачествени тумори, което преди дни бе представено от медиите като средство, което лекува рак, бе тема на разговор в студиото на Нова телевизия

"Лекарството от чесън не може да лекува рак. Посочените от производителя свойства на препарата не отговарят на истината", заяви специалистът по онкологичните заболявания проф. Галина Куртева.

"За да може едно лекарство да бъде определено като лекуващо болест, 

то трябва да премине през клинични изследвания

Чесънът е добре да се използва за консумация, не за лекуване. Няма нищо общо с истината твърдението за свойствата на препарата", категорична бе тя.

"Абсолютно престъпление е да се дава трибуна за такива неща, които не са изпитвани и се търси печалба. Аз просто недоумявам, крайно време е да започнем да говорим неща, които са истина и които не заблуждават хората. Във фондацията идват жени, които казват, 

че са отказали лечение

защото било "много страшно", каза телевизионната водещата Нана Гладуиш, самата тя преборила рака. Тя допълни, че в момента химиотерапията е единственото доказано лечение за рака.

Проф. Куртева коментира, че наистина повечето от медикаментите имат имуностимулиращ ефект, но това не значи нищо. Тя посочи, че производителката на лекарството лъже, защото то е одобрено от специалист по онкология от София, който обаче вече не е жив.

Когато се правят репортажи за подобни препарати, трябва предварително да се търси мнението на лекари и да не се пускат лъжливи твърдения, които могат да объркат хората, обясни проф. Куртева. Тя бе категорична, 

че ако има нещо, което показва някакъв положителен ефект, лекарите са първите, които ще го обявят

"Продуктът е регистриран като хранителна добавка в Агенцията по храните. Тя се произвежда в цех, който постоянно се следи от агенцията. Важно е да уточня, че не трябва да бъркаме лекарствено средство с хранителна добавка", каза Наташа Вълкова, изобретила предполагаемия лек за рак. 

Професор Куртева обаче призова тя да не злоупотребява с паметта на доц. Валентина Цекова и завърши с красноречивото: "Госпожо, вие просто лъжете".