"Оставате различни в посланията си. Надяваме се народът да ви разбере и да ни прости на всички за това, че не постигнахме консенсус", заключава тогавашният президент Росен Плевнелиев в края на 4-часовата консултативна среща

Президентът разсекрети и втората стенограма от разговорите на политическите лидери за КТБ, която е качена от "Дондуков" 2 на сайта President.bg в PDF формат.

В изпълнение на поетия ангажимент към българското общество държавният глава Румен Радев публикува стенограмата от консултативаната среща в президентската институция от 14 юли 2014 г., посветена на финансовото състояние на държавата, гласи лаконичното обяснение към близо 100-страничния текст.

Преди месец от "Дондуков" 2 публикуваха първата стенограма, от 29 юни 2014 г.

БНТ обобщава, че още в началото на следващата среща става ясно, че за 3,5 млрд. лева има непълни документи. Всъщност това е и

финансовата дупка в банката, която поражда кризата

Намесва се главният прокурор Сотир Цацаров, който оспорва твърденията на Цветан Василев, че прокуратурата е иззела документи от КТБ и така се е създало впечатлението, че има непълна документация.

"Категорично мога да заявя следното: Прокуратурата не е изземвала нито едно кредитно досие в оригинал от Корпоративна търговска банка. Нещо повече, по изрично настояване на квесторите и по изрично настояване на трите одитиращи компании, за да могат те да работят - а самите одитори са заявили пред нашите прокурори и следователи, че отказват да работят с копия, - ние сме процедирали по обратен начин, а именно, иззели сме копия на определен брой кредитни досиета, които са съответно заверени от банкови органи", обяснява Цацаров.

Той очертава и липсата на адекватен надзор от страна на БНБ:

"Първото направление, ако мога да го нарека така съвсем условно, е направлението БНБ Банков надзор и предмет на разследване тук е неизпълнение на задължение по осъществяване на банковия надзор по отношение на банката КТБ АД."

От думите му става ясно още, че има кредити, отпуснати на фирми, ръководени от охранители или от секретари. Дори има такива, които заявявали, че офисът им се намира в личния автомобил. Цацаров говори и за пенсионер, управител на дружество, който веднъж месечно бил посещаван от счетоводител и подписвал каквото му било предоставяно.

Именно за да се реши проблемът с дупката в банката, тогавашният управител на БНБ Иван Искров разиграва няколко сценария за действие. Той се придържа към варианта, оповестен и пред медиите - здравата част от кредитния портфейл на КТБ да се отдели и подкрепи от държавата, а останалата да се ликвидира. За целта обаче е нужно да се направи специален закон.

В част от разговора президентът Росен Плевнелиев търси конкретен отговор кой е отговорен за кризата с КТБ. Държавният глава се обръща и директно към Искров за

механизмите, с които централната банка би могла да предотврати този сценарий

"Вие говорите от свое име, аз се опитвам да ви помоля да отговорите от името на институцията, която представлявате - кой носи отговорността в тази институция. За справка на всички присъстващи на тази маса - представителите на президентската институция в разговори днес с мен ме инфомираха, че стоят в неведение за голяма част от действията на управлението на БНБ, ще го напишат и писмено", казва Плевнелиев. 

Лидерът на ДПС Лютви Местан обявява, че вижда тежка системна корупция: "Отвън онова, което се вижда, е, че това е продукт на тежка системна корупция, това са твърденията, че това е продукт на нерегламентирана връзка не просто на политика и бизнес, на нерегламетнтирана връзка на институции и престъпен бизнес. Така изглежда." 

На няколко пъти по време на срещата той държи всичко, което се коментира, да остане секретно.

Бойко Борисов иска оставката на Искров: "Вие досега ни казвате, че нещо не се е случило, че не знаете това, не знаете онова, че има там някакви хора, които са виновни...

Приятел си ми, знаеш, но държавата ми е по-мила в случая

Трябва да излезем пред обществото с ясно послание за виновните."

Лидерът на БСП Михаил Миков предлага пълно сваляне на банковите тайни, защото става въпрос за обезщетяване от страна на държавата: 

"Пълно сваляне на всякакви банкови тайни за тези пари, пълно, за депозитите също, над 100 хил. евро също. Вежди Рашидов си е казал, него го знаем, защото народът ще пита тези бюджетни пари къде отидоха. Тук вече не става въпрос за нормална банкова дейност, тук става въпрос за обезщетяване от страна на държавата и държавна помощ и най-естествено е широката публика да знае, за да няма обвинения - този е приятел на Бойко, този на Мишо Миков, друг на Орешарски, трети на еди-кой си. Така че пълно сваляне на банковата тайна в тази ситуация. Щом вадим парите от държавния бюджет, всичко трябва да е на масата."

В крайна сметка спорът в срещата е дали да се създаде специален банков закон,

или да се спазва действащото законодателство. В първия вариант ще са нужни 20 дни на парламента за изработването му и отговорността ще е на политическите партии, по думите на Плевнелиев.

Във втория вариант КТБ трябва да се обяви в несъстоятелност, за да може Фондът за гарантиране на влоговете да изплати депозитите на хората. В тази хипотеза обаче е ясно, че фондът няма достатъчно пари и ще се наложи да се тегли нов държавен заем.

Тъй като разногласията между партиите се запазват и след четири часа объсждания, Росен Плевнелиев завършва срещата със следното обръщение:

"Оставате различни в посланията си. Надяваме се народът да ви разбере и да ни прости на всички за това, че не постигнахме консенсус. Успех!"

Източник: БНТ