На 6 ноември гласуваме не само за нов държавен глава, а и относно мажоритарния избор на депутати, задължителния вот и намаляването на партийната субсидия

Държавният глава Росен Плевнелиев определи с указ на 6 ноември да се състои национален референдум с въпроси:

- "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?",

- "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?", и

- "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?".

Виж още: Решението на Конституционния съд за референдума - между "осанна" и "разпни го"

Президентът определя дата за произвеждане на национален референдум съгласно чл. 98, т. 1 от Конституцията. Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление предвижда, че при произвеждането на редовни избори и взето решение от Народното събрание за национален референдум, те се провеждат на една и съща дата.

Президентът Плевнелиев е убеден, че ранното определяне на датата за националния референдум ще даде възможност на държавните органи и политическите партии да участват в подготовката и организацията на националния референдум, а гражданите - да направят информиран избор, се казва още в съобщението от "Дондуков" 2.

Виж още: Парламентът одобри референдума на "Шоуто на Слави"

Източник: БНТ