По думите на президента народът има нужда от справедливост

Има съгласие за референдум за изборния кодекс заедно с местните избори. Това обяви президентът Росен Плевнелиев в обръщение от към Народното събрание, с което обобщи резултатите от разговорите в рамките на месеца на политическите консултации с парламентарно представените политически сили.

Консултациите

Държавният глава проведе дискусии с партиите по пет основни теми - ключови реформи през 2015 г.; изборно законодателство; международна сигурност; отбрана и въоръжени сили и кризи и природни бедствия.

"Постигнахме съгласие за провеждането на референдум за промяна на изборното законодателство, който да се проведе заедно с парламентарните избори", обяви президентът.

Реформи, реформи и пак реформи

"Политическите консултации доказаха, че има потенциал за постигане на политическо съгласие", подчерта Плевнелиев.

"Консултациите показаха, че няма спор кои са секторите, които трябва да се реформират. Реформи ще се правят. Има и ресурс, и съгласие за реформи. Те се базират на политически диалог. Постигат се с политически кураж. За да дойдат инвеститорите, трябва правна сигурност и работещи регулатори. Държавата трябва да гарантира равенство пред закона за всеки", каза още държавният глава.

Речта си той започна като обърна внимание на нуждата от реформи в съдебната система. По негови думи не е достатъчно само да има стратегия или да се променят законите, а трябва ефективността на съдебната система се отстоява ежедневно.

Народът има нужда от справедливост

"Народът е жаден за справедливост. По крещящи престъпления като Възродителния процес, КТБ - няма нито един наказан. Системата произведе достатъчно скандали. Време е за промяна. Нека покажем, че системата може да раздава справедливост. Народът няма да прости, ако престъпленията се замитат", обяви държавният глава.

"Държавата трябва да може да гарантира равенство на всички пред закона. Парламентът демонстрира добро ниво на политическа отговорност, особено в съдебната реформа. Но не е достатъчно само да имаме стратегия и да заявяваме реформи", призова Росен Плевнелиев.

България има своят план

"Ще укрепим доверието на гражданите в институциите", посочи президентът и добави, че периодът на противопоставяне e останал в миналото. България има своя план за действие - ационалния план за развитие 2020, коментира Плевнелиев. По него е постигнато пълно съгласие, както и по отношение на споразумението за парньорство с ЕК.

Трябва да се разделим с подхода да разрешаваме всеки проблем сам за себе си и да погледнем на енергетиката като на система, заяви държавният глава и коментира, че българите заслужават сами да могат да изберат своя доставчик на електроенергия.

Източник: БНР