Защо се случи превратът срещу Ердоган, защо не успя и означава ли провалът му, че президентът на южната ни съседка ще укрепи авторитарната си власт - или демокрацията в страната?

В Турция армията се възприема като гарант за светския характер на държавата, което води и до множеството военни преврати в най-новата й история - средно по един на всяко десетилетие след Втората световна война. По-възрастни потребители в социалните мрежи се шегуват, че това е най-дългият турски сериал, който сме гледали досега.

Видео: Борисов: 230 военни са пратени на границата с Турция

Последният за ХХ век, известен като "постмодерния преврат", е през 1997 г., когато интервенцията на военните води до оставката на ислямисткия премиер Неджметин Ербакан, припомня Би Би Си.

Превратът от 1980 г., докарал на власт ген. Кенан Еврен, пък е следствие от въоръжения конфликт между леви и десни групировки, който се разразява през 70-те. Предшестват го превратът от 1960 г. и "Превратът чрез меморандум" от 1971-ва.

Защо обаче първият преврат за ХХI век не успя?

Макар премиерът Бинали Йълдъръм да е реагирал първи срещу метежниците, президентът Реджеп Тайип Ердоган, върховният главнокомандващ, е този, който държи властта в ръцете си. За да е успешен заговорът, именно той е трябвало да бъде държан извън полезрението на нацията, коментира Пол Кърби от Би Би Си.

Виж още: Всичко за неуспешния военен преврат в Турция на 15 срещу 16 юли

Това обаче не беше постигнато - докато по държавната турска телевизия вървеше прокламацията на превратаджиите, по друг национален канал Ердоган даваше видеоинтервю чрез платформата Facetime и призоваваше привържениците си да излязат по улиците - напук на призивите всички граждани да си стоят вкъщи от съображения за сигурност.

Часове наред местоположението на държавния глава не беше известно. Твърдеше се, че е на почивка в егейския курорт Мармарис, в югозападната част на страната. Ситуацията се обърна в негова полза, когато той долетя на летище "Ататюрк" и даде пресконференция.

Щом стъпи в Истанбул, стана ясно, че управляващите са запазили властта

и се ползват с подкрепата на високопоставени фигури от средите на военните. Турският народ откликна и отне контрола на метежниците върху летище "Ататюрк", държавната телевизия и радиото, коментира президентски съветник пред Би Би Си.

Вероятно Ердоган просто е имал късмет, тъй като сам разказа, че хотелът му е бил бомбардиран скоро след като е отпътувал, а негов високопоставен сътрудник - задържан.

Опитът за преврат се провали още преди началото си, смята Фади Хакура от британския Кралски институт за международни отношения ("Чатъм хаус"), според когото действията на разбунтувалите се военни са били аматьорски и не са успели да привлекат широка подкрепа дори в самите въоръжени сили.

Факт е, че началникът на генералния щаб ген. Хулуси Акар не е бил част от заговора, нито пък началникът на гарнизона в Истанбул, който пое командването, след като ген. Акар беше задържан от метежниците. Главнокомандващите на военноморските сили и спецчастите също се обявиха против бунта.

Превратът нямаше и политическа подкрепа

От опозиционната Републиканска народна партия (CHP) декларираха, че страната е била свидетел на достатъчно насилствени опити за смяна на властта и вече няма желание тези усложнения да се повтарят. Националистите от Партията на националното действие (MHP) също застанаха зад управляващите.

Виж още: ЕС, НАТО и ООН изразиха пълната си подкрепа за правителството на Турция

Според Фади Хакура групичката метежници, базирана в Истанбул, не е представлявала огромното мнозинство военнослужещи, а неуспехът им е красноречиво доказателство, че превратите като метод за смяна на властта вече не се ползват с широката подкрепа, която са имали някога в Турция.

А дали най-новият опит за отстраняването на Ердоган не идва от САЩ? Турският президент обвини директно своя бивш съратник Фетхуллах Гюлен, който живее в изгнание зад Океана от края на 90-те.

Двамата развалиха достлука си през 2013 г. и Ердоган отдавна упреква духовника в създаване на "паралелна държава", а правителството побърза да отстрани петима генерали и 29 полковници, за които се смята, че са свързани със структури на Гюлен.

Интервю: Руслан Трад: Имало ли е подкрепа за превратаджиите извън Турция?

Някои смятат и за случайно, но странно съвпадение, че по същото време американският държавен секретар Джон Кери се намираше наблизо, в Москва, за преговори с руската страна по общите удари срещу Ислямска държава...

Сега новият опит за метеж изглежда ще остане в историята като "преврата менте",

както сполучливо го определиха в социалните мрежи. Не липсват обаче и конспиративни теории, според които зад тези драматични, но мимолетни събития стои самият Ердоган - защото случилото се развързва ръцете му неговата Партия на справедливостта и развитието (AKP) да укрепи властта си, вкл. и с повече президентски правомощия.

Подобно мнение изрази пред Би Ти Ви и бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров. Според него настъпва период на изключително укрепване властта на Ердоган, а на прокламациите, че демокрацията е победила, трябва да се гледа с много сериозни резерви. Ердоган вървеше и сега вероятно ще продължи още по-усилено да върви към един автократичен режим, прогнозира той.

Причините за ставащото трябва да се търсят във вътрешната политика на Ердоган по отношение ислямизацията на страната, отбеляза пък пред БНР анализаторът Мохамед Халаф. По думите му след като президентът е получил масова подкрепа по улиците, той вече разбира, че най-добрият инструмент в управлението не е диктатурата, а утвърждаването на демократичния процес в Турция.

Източник: По материали от Би Би Си, БНР, Би Ти Ви