Премиерът обяви, че след днешното решение може да се очакват тежки компроматни войни

Премиерът Бойко Борисов обяви, че издига кандидатурата на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Георгиева заема мястото на шефа на ЮНЕСКО Ирина Бокова като официална кандидатура на България за поста.

"Положихме огромни усилия президентската институция, външно министерство. Това е една изключително сложна процедура. Ирина Бокова действително положи много усилия. Дадохме миналия път последен шанс да видим още веднъж какви ще са резултатите от последното гласуване на 26-ти. Резултатът е с 1 място надолу и сме изпреварени от доста страни, и в това число и жени. Заради негласните нагласи, които има там, е хубаво кандидатът да е жена и от Източна Европа. Считаме, че това ще е по-успешна кандидатура", обоснова се премиерът.

Премиерът обяви, че след днешното решение може да се очакват тежки компроматни войни.

За подобна рокада се говореше още преди седмици, но тогава правителството обяви, че ще изчака да види представянето на Ирина Бокова на следващо гласуване. На въпросното гласуване обаче Бокова зае шесто място - най-лошото ѝ класиране до момента. 

Виж още: Борисов трябва да разсече "Гордиевия възел" на българската кандидатура за ООН

Преди това между лагерите на Георгиева и Бокова прехвърчаха нападки и обвинения в саботаж. 

Кристалина Георгиева се ползва с подкрепата на Запада и името й се спряга от месеци. Правителството на Бойко Борисов обаче реши да подкрепи кандидатурата на Бокова, въпреки че имаше ясни сигнали, че най-малко една западна страна е готова да й наложи вето.

От Москва вече заявиха, че евентуално решение на България за смяна на кандидатурата й е нейно право и ако има рокада, ще преценят дали да подкрепят нашия участник в надпреварата. Вероятно смяната на българския кандидат е била обсъдена и в телефонния разговор между премиера Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин преди ден, но няма официална информация за руската реакция.

"За мен е огромна чест да бъда номинирана от българското правителство за Генерален секретар на Организиацията на обединените нации. Приемам номинацията с пълното съзнание колко отговорна е тази позиция. И колко важна е тя за това светът да бъде по-сигурен, по-силен, по-справедлив и по-богат за настоящите и бъдещи поколения", заяви Кристалина Георгиева на страницата си във "Фейсбук".

Тя взема неплатен отпуск през октомври, за да се бори за поста на генерален секретар на ООН, съобщи днес Европейската комисия.

Нейният председател Жан-Клод Юнкер поверява задълженията на Георгиева като комисар по бюджета и човешките ресурси в Комисията на германския ѝ колега Гюнтер Йотингер, който отговаря за дигиталния пазар.

Източник: "Дневник"