Дори сме закъснели даже, каза икономистът проф. Ганчо Ганчев

"Правилно е да започнем такива преговори. Перспективата да влезем в еврозоната е много положителна за българската икономика. Това ще подобри макроикономическата ситуация в страната и ще ни помогне по-лесно да излизане от криза, в която се намираме", каза проф. Ганчо Ганчев пред БНР.

Според него дори преди 2018-а е възможно да влезем в "чакалнята":

"Проблемът е кога ще излезем от там и кога след съответните доклади на Европейската централна банка и ЕК ще бъдем допуснати и ще бъдат договорени конкретните параметри за влизане в еврозоната", смята икономистът.

Проф. Ганчев подчерта, че в общи линии страната ни изпълнява икономическите критерии.

"В момента България е много важен елемент в ЕС и би следвало отношението да бъде благоприятно. Страна като България би трябвало да бъде стабилизирана, за да бъде надежден член на ЕС в тази сложна международна обстановка", добави професорът. 

"Основните реформи, които се очакват от нас, например в правораздаването, са неща, към които ние самите се стремим. Що се отнася до реформи в други сектори – в икономиката, в банковия сектор или пенсионната реформа, там също ние самите сме заинтересовани от стабилизиране на тези сектори. Дори да има някакъв натиск, той ще бъде в посока на това, което ние самите би трябвало да правим. Не виждам особена опасност", каза проф. Ганчо Ганчев

Икономистът смята, че случаите с КТБ, БНБ и КФН ще бъдат забавящи фактори в този процес.

"Ние паралелно би трябвало да водим преговори за влизане в банковия съюз. Ако паралелно водим успешно тези преговори, ми се струва, че ще можем без особени проблеми да преодолеем тези трудности", каза още Ганчев.

Според професора няма особени рискове за страната ни в този процес. Няма какво да губим, това ще има положителен ефект върху страната ни, смята той. Той не очаква и скок в цените на хранителните стоки.

Виж още: Започваме преговори за влизане в еврозоната