Министър Каракачанов предлага промени в Закона за резерва на въоръжените сили, които да осигурят по-лесно набиране на доброволци за доброволния резерв на армията

На всеки военен, който напуска армията, да бъде предлагано място в доброволния резерв, а назначаването им да става без конкурс.

Това е едно от предложенията за промяна в Постановлението на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за резерва на въоръжените сили, приет на 6 юли 2012 г., които министърът на отбраната Красимир Каракачанов предлага.

Министърът лансира идеята бившите военни ще бъдат назначавани в резерва без задължителните до момента конкурси. Още при напускането им пък ще им се предлага място за резервист, съобщава "24 часа".

Основните положения в проекта са насочени към регламентирането на приемането на служба в доброволния резерв на български граждани, освободени от военна служба, без провеждане на конкурс, както и подобряване на процедурата за присвояване на звания на граждани, които не са военни, но са подписали договор за служба в доброволния резерв и са завършили начална военна подготовка. 

Виж още: Каракачанов обеща военно обучение в училищата от 2018 г.

Според екипа на министър Каракачанов промените целят подобряване на възможностите и реда за приемане в доброволния резерв, както и улесняване на регламентите за присвояване на военно звание при подписване на договор за служба в доброволния резерв.

Друг акцент в предложението  е увеличаване на продължителността на началната военна подготовка за доброволния резерв, като същата е по-малко часове от тази на военнослужещите. От направените анализи на обучението в Единния център за начална подготовка е установена необходимостта от уеднаквяване началната военна подготовка за резервисти и тази за българските граждани, които желаят да преминат начална военна подготовка.

Предвижда се условията и редът за обучение по военна подготовка на доброволен принцип да бъдат регламентирани в наредба на Министерския съвет. 

В момента в армията има над 5000 непопълнени бройки за войници и офицери. Новите правила трябва да направят по-лесно попълването на резерва с хора, става ясно от мотивите към предложението на Каракачанов.

Източник: в. "24 часа"