Вероятно причината за преосмисляне на позицията за дълга на партиите, подкрепящи правителството, беше идеята за изваждане на Патриотичния фронт и АБВ от управляващите и влизане в турбулентност, каза политологът Кирил Аврамов

"За съжаление, това, което видяхме в залата, демонстрира не особено доброто ниво на българския парламентаризъм и на дебатите и затова и у широката публика остана неприятното чувство за това как се взимат изключително важни решения. Тази вина ще бъде платена много тежко, най-вече от самите реформатори и от тези, които вчера промениха мнението си. 

Най-малко губещ в случая ще бъде ДПС", 

добави политологът Кирил Аврамов в интервю за БНР.

"Това, което видяхме, е осигуряване на дългосрочен политически комфорт. Оказа се, че трябва да питаме защо ще взимаме заем. Отчасти рационалният отговор е, защото имаме да покриваме падежи по стари вноски, които очевидно няма как да бъдат избегнати. Но от друга страна, искам да попитам, тъй като има и други опции - субсидии за определен тип електорати, идеи за саниране и т.н., тези разходи не биха ли могли да бъдат свити, за да бъдат проведени реформи", каза още Аврамов.

По отношение на вчерашното поведение на АБВ, Арамов коментира: 

"АБВ уби инерцията

Нещо, което бях предвидил, че ще се случи с тях. Уби инерцията и остави възможност отново в лявото пространство да набират сила било то БСП, било то друга формация, която да обере кипящото недоволство. Не ме изненадва, че Първанов ще подаде оставка, но не виждам промени засега в управляващото мнозинство, тъй като това вчера беше един вид рубикон, който трябваше да бъде преминат и беше преминат."

Социологът Юрий Асланов също коментира заявката за оставка от председателския пост на АБВ на Георги Първанов

"Вчерашното решение на НС е крайно непопулярно и опитните политици много добре разбират това, 

че бъдещата политическа съдба на онези, които се ангажират с него, е под въпрос

защото няма значение как хората си превеждат дискусията за държавния дълг, те са убедени, че няма да видят и лев от тези 16 млрд., а за сметка на това те ще трябва и да плащат."

По отношение на Патриотичния фронт, Асланов коментира: Партията си дава сметка, че това решение ги обезличава, и то много сериозно, и ще се помъчат да се върнат на терена.

Асланов също смята, че с решението за дълга управляващите са си осигурили политическия комфорт: Очевидно зад кулисите се развива нещо на базата на интересите, на договорките, нещо, което свързва мнозинството от депутатите по много по-траен начин, отколкото принципите.

Виж още: Президентът няма да наложи вето върху заема