На 9 декември църквата почита Света Ана, майката на Пресвета Богородица. Денят в народния календар е известен като зимна Света Ана, тъй като в църковния календар светицата се почита няколко пъти

Според библейския разказ св. Анна произхожда от Ароновия род и е дъщеря на свещеник от Витлеем. Съпругът ѝ Йоаким бил потомък на Давидовия род. Двамата живеели в Назарет и били праведни хора и добри християни.

Нещастието им било, че близо 20 години нямали деца. Отчаян, Йоаким отишъл в пустинята и прекарал 40 дни в строг пост и молитва. По същото време св. Анна излязла в градината и като видяла на едно дърво гнездо с новоизлюпени пиленца, със сълзи на очи се помолила и тя да има дете. 

Според библейския разказ Бог чул молбите ѝ и чрез архангел Гавраил известил, че Анна ще роди дъщеря и ще я нарече Мария. Св. Анна се заклела да посвети детето си в служба на Бога. 

Българската православна църква отбелязва зачатието на св. Анна на 9 декември, а нейната смърт - на 25 юли.

Източноправославната църква приема св. Анна още от VI в., като тя и Йоаким са наричани свети и праведни богоотци. Разказът на протоевангелието на Яков е приет от Римокатолическата църква едва през XIII в., като Анна е официално канонизирана през 1854 г.

Народните обичаи

Светицата е покровителка на женското начало, на брака, семейството и майчинството. Закрилница е на момичетата, бременните и вдовиците. Почита се от жените, които в нейния ден не работят, за да не се разболяват децата им, и не боядисват, защото според поверието от този ден започват родилните мъки на Божията майка. 

Момите пускат пшеничени зърна в ново гърне с вода. Ако до Нова година зърната покълнат, това е знак за скорошна женитба.

Имен ден празнуват:

Анна, Ана, Ани, Аника, Аница, Анче, Анушка, Анита, Анелия, Анета, Анабел, Яна, Вилиана.