Новото изследване на "Алфа рисърч" показва страх от бежанците и подкрепа за т.нар. "граждански арести"

54% от българите одобряват и по-скоро одобряват гражданските арести на бежанци. Това сочи проучване на "Алфа рисърч", поръчано от Нова телевизия. Тези арести се олицетворяват от придобилите национална известност Динко Вълев и Петър Низамов-Перата.

Резултатите от въпроса одобрявате ли т.нар. граждански арести на границата са следните:

Да - 29,4%

По-скоро да - 25,4%

По-скоро не - 25,4%

Не - 17,5%

Не знам - 2,2%

Така на практика според 54,8% от анкетираните на гражданите трябва да бъде позволено да помагат за арестуването на нелегални имигранти, но координирано с полицията. 28,5% смятат, че подобни арести могат да бъдат извършвани само от съответните органи, а 16,2% - от всеки.

Отношението на правителството към тези отряди не е еднозначно. Първоначално премиерът Бойко Борисов им благодари, но след това промени позицията си и изказа неодобрение за нарушаването на закона от тяхна страна. 

През 2013 г. около 55,5% от хората са смятали, че бежанците са риск пред сигурността на страната. През 2016 г. този процент е скочил до 79.4% За същия период от време от 69,3% на 90,4% са скочили онези, които смятат, че заради бежанците ще се увеличи престъпността. 

Виж още: Когато "Бягащият човек" оживее наистина

От 67,6% на 75,4% са се увеличили хората, които се притесняват, че бежанците носят рискове за за здравето. Страхуващите се от атентатати заради бежанците също са се увеличили - от 46% на 86,4%. Спаднал е само процентът на хората, които се притесняват за работните места - от 44,5% на 38,6%.

През 2013 г, 67,4% не са били съгласени да живеят до бежански лагер. Днес този процент също е по-висок - 81,1%. Все пак се увеличава и процентът на тези, които са готови да дарят дрехи пари - от 57,3% на 76,3%. Повече хора са съгласни и да станат доброволци, за да помогнат по някакъв начин на бежанците - 15% през 2013 г. и 35,1% сега. Над 60% обаче все още заявяват, че не биха се ангажирали с подобна дейност.

Червен флаг за липса на толерантност и спазване на човешките права

Междувременно проблемът до голяма степен е засегнат и в последния доклад на Държавния департамент на САЩ, отнасящ се до спазването на човешките права по света през 2015 г. и по-специално частта му за България. Според доклада нетолерантността на населението у нас също е сред основните проблеми.

Там се посочва още, че като цяло българите често не се отнасят към някои етнически и религиозни, към бежанците, към хората с увреждания и др. Към споменатите имало засечени случаи на дискриминация и нарушаване на човешките им права. Такива са наблюдавани и по отношение на хора с различна сексуална ориентация.

Източник: Нова телевизия