В следващите 12 години страната ни ще похарчи общо 1,2 млрд. лв. за модернизирането на българската пехота

100 млн. лв. годишно в продължение на 12 години са необходими, за да се модернизира оборудването и техниката на сухопътните войски. Това стана ясно от отговора на министър Николай Ненчев в рамките на парламентарния контрол.

Да разбере какви са намеренията на военното ръководство за модернизирине на този род войски поиска депутатът Явор Хайтов, който заяви, че пехотата е "гръбнакът на армията".

Според предвижданията на Министерството на отбраната ще са необходими 1,2 млрд. лева, като те ще бъдат разпределени за 12 години. Така трите батальонни групи, които трябва да поддържаме в рамките на войските и според критериите на НАТО, ще бъдат подготвени до 2023 г., а пълното окомплектоване на сухопътните войски може да се очаква до 2028 г.

Предвижда се логистичната поддръжка на батальонните групи да се осъществява изцяло от български фирми.

Министър Ненчев увери от трибуната на Народното събрание, че модернизацията на сухопътните войски е сред приоритетите на Министерството на отбраната, но трябва да се отчита и текущото състояние на бюджета.

Ненчев увери и че в рамките на този месец, или най-късно следващия, в Министерския съвет ще бъде внесен актуализираният план за модернизация на сухопътните войски.

Източник: News.bg