Рейтингът на Меркел е с най-ниски стойности от 2011 г. насам

Правителството на Германия смята да се дистанцира от приетата от Бундестага декларация за признаването на арменския геноцид в Османската империя през 1915 г., за да направи "политически жест" към Турция, съобщава в. "Шпигел", позовавайки се на свои източници.

Според тях, говорителят Щефен Зайферт ще направи изявление, че приетата декларация няма задължителна сила за правителството и е "политическо изявление на Бундестага без юридическо значение".

Виж още: Брожения пред германското консулство в Истанбул след признаването на арменския геноцид

Анкара настояваше за подобна реакция на правителството в Берлин, като знак на добра воля. Преди това пък през юни турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Германия е последната страна, която трябва да обвинява други държави в геноцид и призова Берлин първо да отговори за Холокоста и убийството на 100 хил. души в Намибия.

Властите в Германия очакват, че в отговор на това Турция ще пусне немски депутати в авиобазата Инджирлик.

На 2 юни Бундестагът прие с голямо мнозинство декларацията за арменския геноцид, след което отношенията между Турция и Анкара се влошиха, и Анкара отказва да пусне немски депутати в Инджирлик.

Виж още: Борисов: София е с Берлин и Брюксел, но не срещу Анкара

Междувременно социологическите проучвания показват, че рейтингът на германският канцлер Ангела Меркел е спаднал драстично до най-ниското си ниво от 2011 г. насам. Действията на Меркел са одобрени от 47% от допитаните.

И все пак за сравнение, един от политиците у нас с най-висок рейтинг е премиерът Бойко Борисов, чиито действия са удобрявани от 46% от населението по данни от последното изследване на "Маркет линкс".

Източник: в. "Сега"