Интернет класация подреди най-старите все още обитавани градове в света

Красотата на старите градове е безспорна. В такива места човек може да се наслади на трупаните с вековете стилове архитектура и усещане за история. Такова нещо е благодат за всеки любител на културния туризъм.

Но кои всъщност са най-старите градове в света? "Дейли Телеграф" изготвя класация на 20-те най-стари и все още обитавани населени места.Ето и челната десетка:

10. Бейрут, Ливан

Ливанската столица е също така културен, административен и икономически център на страната. Историята на града започва около преди 5000 години. Той е бил под финикийско, елинско, римско, арабско и османско владение и е попил от всяка от тези култури. След края на гражданската война в Ливан (1975-90 г.) градът се развива като туристически център с модерен вид.

9. Газиентеп, Турция

Историята на този град в Южна Турция, близо до границата със Сирия, се свързва с хетейците. Градът е бил още под владението на Римската империя и Византия, които допълнително са допринесли за културния облик на Газиентеп. Ориенталското от времето на осмаснкото владичество и след това Турция дава особен колорит на града.

6. Пловдив, България

Вторият по големина град в България, майна, е основан от тракийските племена. Едно от имената му - Филипополис, носи името на македонския цар Филип. Градът е част от пределите на Римската империя и след това Византия, докато не идват българите и не го взимат. Османското владичество на Балканския полуостров се усеща и във вида на Пловдив. Наскоро Пловдив стана и Европейска столица на културата за 2019 г., което е поредното признание за културното значение на града.

6. Сидон, Ливан

На около 30-ина километра от Бейрут се намира още един хилядолетен град - Сидон. Това е може би най-важният град и безспорно най-старият финикийски град. Той е базата, от която започва развитието на империята на финикийците. Казва се, че Исус и свети Павел са посещавали града. Освен тях, градът е посрещнал и Александър Македонски.

6. Фаюм, Египет

Фаюм е част от древния Крокодополис - град, почитал бога крокодил. Модерният Фаюм има няколко големи пазара, джамии и бани и по невероятен начин преплита египетското езичество и мюсюлманската култура.

Виж още: Най-сигурните държави в света

5. Суза, Иран

Преди да бъде превзет от асирийците, градът е бил столица на Еламитската империя. Суза е става част от държавата на ахеменидите под ръководството на Кир Велики и е мястото, в което се развива действието в трагедията на Есхил "Персите". В момента градът е дом на 65 хил. души.

4. Дамаск, Сирия

Според някои именно Дамаск е най-старият населяван град в света. Твърди се, че още през 10 000 г. пр.н.е. е бил обитаван, но доказателства за това няма и темата е предмет на много спорове. Дамаск се превръща във важно селище след пристигането на сирийците, създали мрежа от канали, които все още са в основата на водопроводната му мрежа.

Едно от завоеванията на Александър Велики, Дамаск оттогава насам е бил под римско, арабско и османско владение. Неговото богатство от исторически забележителности го прави популярна туристическа дестинация до последните размирни времена. Някои мюсюламски поети го определят за най-красивия град на земята.

3. Алепо, Сирия

Преди гражданската война в Сирия, това беше най-гъсто населеният град в държавата, с около 4,4 млн. граждани, основан с името Халеб около 4300 г.пр.н.е. Тъй като съвременният град е точно на мястото на древния, той е почти недокоснат от археолозите. Градът е бил под контрола на хетите до около 800 г. пр.н.е., преди да предмине в ръцете на асирийци, гърци, перси. По-късно е бил окупиран от римляни, византийци и араби, обсаден от кръстоносците, а след това завзет от монголите и османците. След началото на гражданската война в Сирия градът е почти опустошен.

Виж още: 10 от най-красивите български градове

2. Библос, Ливан

Най-ранните жители са се заселили тук през 5000 г. пр. н.е. Основан е под името Гевал от финикийците, а името Библос идва от гърците, които внасяли от този град папирус. Основните туристически обекти в града са замъкът Библос, църквата "Св. Йоан Кръстител", построена от кръстоносците през XII в., и средновековната крепостна стена.

1. Йерихон, Палестина

На първо място е град Йерихон, разположен на Западния бряг в Палестинската автономия, който е възникнал през деветото хилядолетие преди Христа. Освен това Йерихон е и най-ниско разположеният под морското равнище град в света. Днес той е дом на около 20 хил. жители.