Обезщетенията за временна нетрудоспособност ще се изплащат до 5 работни дни с въвеждането на регистър за електронно издаване на болнични листове

Три пъти да се съкрати срокът за изплащане на обезщетенията за болест към края на 2015 г., предвиждат плановете на Националния осигурителен институт (НОИ).

Работодателите няма да представят болничните в НОИ

Сега обезщетенията се изплащат до 15 работни дни от подаването на данните от страна на работодателя. С въвеждането на системата работодателите вече няма да са длъжни да представят болничните в НОИ, но трябва да съхраняват данните в продължение на три години, съобщи управителят на НОИ Бисер Петков.

При новата система лекарят директно изпраща болничния в системата на НОИ, а гражданинът получава разпечатка, която да предаде на своя работодател, обясни Петков. Фирмите пък вече ще пращат в НОИ само данни, че болният служител е осигурен, и номера на банковата му сметка, за да бъдат преведени парите от осигурителния институт.

Електронният регистър на НОИ

Очаква се изграждането на електронния регистър да приключи в края на 2015 г., макар че болниците ще започнат да подават данни по електронен път още от 1 януари. Срокът за въвеждането им от всички лекари е 1 юли 2015 г.

Над 2 млн. болнични листа постъпват годишно в НОИ. В пиковите дни се подават над 16 хил. болнични, за чиято обработка са нужни 4 дни.

Част от промените в сила на 1 декември

От 1 декември личните лекари и болниците ще могат да запазват в НОИ номера за болнични листове и да регистрират електронните си подписи. Според Петков докторите вече имат електронен подпис за отчетите си пред НЗОК и новата система няма да им струва допълнителни средства.

Виж още: Още две нови електронни услуги от НОИ