Скандалът с промяната в програмите на учениците по литература е в основната си част грешка на пиара

Дори и да не обръщате никакво внимание на случващото се в страната, няма как да не сте забелязали скандала около последните опити за промяна на изучаваните произведения по литература. Тоталното неразбиране на цялата ситуация, какво се случва, какво се маха, какво се мести и какво остава в програмата на различните класове, доведе до сериозна вълна на недоволство срещу образователния министър. 

Когато пък в интервю за сутрешния блок на Би Ти Ви зам.-министърът класифицира Робинзон Крузо като автор (най-вероятно става въпрос за обикновена грешка на езика, но все пак...) усещането за некадърност и за нещо нередно в това министерство се засили неимоверно. 

Ще пропуснем факта, че обикновено нас българите ни боли най-много националното достойнство и то от неща, които понякога могат да се класифицират като недомислици. Все пак обаче имаме сериозен проблем. И нямаме предвид промените в учебния план (там все още нищо не е ясно). 

И големият проблем идва от лошия пиар. Ако ставаше въпрос за частна компания, отговорника за пиара щеше вече да си е заминал с гръм и трясък след подобен скандал. Тъй като в основната си част проблемът идва именно от грешки в комуникацията. 

Но какво се случи за последните дни? Видяхме министерство, което е подлагано многократно в последната година на критики, видяхме министър, който се радва на може би най-ниския рейтинг сред всичките си колеги, и видяхме един половинчат проект за промени в учебния план по литература, който даваше на определените медии уникалния шанс да разкостят цялата идея (без да им е нужно да стъпват на факти). И най-важното - не беше обяснено ясно какво налага тези промени.

Виж още: Паисий се мести в по-горен клас, отпада "Бай Ганьо в банята"​

Да започнем отначало - петък следобед, когато МОН публикува за обществено обсъждане новите учебни програми за втори, шести и осми клас по литература. Просто това. 

Хората в това министерство не са от вчера там. Имат неколкократен опит с обществено недоволство по повод проекти за промяна на учебния план. И преди е имало обиди и изтръпнала национална чест. И въпреки това не беше направена пресконференция, с която да се представят новостите и да се обясни основната идея на променения учебен план. Не направиха нищо, което да подготви обществото. Не, нещата просто се пуснаха. 

И го подеха медии, които по принцип обичат да създават скандали и да дискредитират определени министри. Естествено, основният извод беше - "Махат "История славянобългарска" и слагат на нейно място "Робинзон Крузо"". Когато търсиш преди всичко посещения, разчиташ на скандалност - факт, който не е от вчера, и, който пиарите са длъжни да знаят. А когато е замесен текст с такава важност за българското самосъзнание, скандалът идва изключително лесно. 

Така в медиите продължи цял уикенд да идва информация "на час по лъжичка", докато най-сетне в понеделник следобед (когато идеята за "родопредателство" беше увряла цял уикенд у сериозна част от публиката) беше дадена пресконференция по темата, на която министърът относително добре обясни какво е имал предвид. И все пак яснотата по темата все още липсва. 

Виж още: Защо националната ни гордост е винаги в минало време?​

Когато искаш да лансираш толкова... чувствителни промени, трябва да подхождаш страшно внимателно. Да обясниш надълго и нашироко какво смяташ да направиш, преди още да си представил готов проект. А когато го представяш, изсипи всичко накуп. Възможно най-ясно и пригледно. Да има налични логичните връзки в действията ти. Тогава проблемите ще са възможно най-малко. Но не видяхме нищо от това.

Така че, да, това е огромна грешка в комуникацията, грешка на пиара. И този пиар трябва да си ходи. И дано на негово място дойде някой, който действително разбира от работата.