За какво да внимаваме, за да отнесем вкъщи най-добрата диня. Плюс: как лесно да нарежем динята (видео)

Кой не обича диня? Незаменима е в летните жеги - сладка, прохладна и освежаваща.

Виж още: Защо трябва да хапваме диня

Понякога обаче домъкваме у дома някоя обещаваща диня, а при разрязване тя се оказва недозряла или гумена на вкус.

Ако пък сте мъж и избирате диня, точният избор вече е въпрос на чест - на Балканите сме все пак. От мъжете се очаква да разпознават хубавия плод сред недотам добрите.

Nie-Jenite.bg изброяват няколко прости трика, които ще ви превърнат в динен connosieur (т.е. познавач).

Гледайте петното

Жълтеникавото петно е мястото, където динята е лежала на земята, преди да бъде откъсната. При зрелите дини то е жълто и дори жълто-оранжево, докато при недозрелите белее или е зеленикаво.

Гледайте за "паяжини"

Кафеникавите петна по динята във формата на паяжина не са красиви, но са индикатор, че пчелите многократно са докосвали опрашения динен цвят.

Колкото по-опрашен е един цвят, толкова по-сладка ще е динята после. Така че ако досега сте избягвали плодове с тези кафяви следи по тях, време е да смените тактиката.

"Мъжки" и "женски" дини

Малцина знаят, че дините се делят на мъжки и женски. Мъжките (вляво) са по-едри, продълговати и по-воднисти, докато женските са закръглени и сладки.

Размерът

Когато избирате сред многото - не вземайте нито най-големите, нито най-малките плодове. Гледайте да е по средата. Най-важното при избора, независимо дали динята е голяма или малка, е да тежи за размера си.

Обърнете внимание на дръжката

Ако опашката е изсъхнала, значи динята е зряла, и обратно - ако е зелена и сочна, значи плодът е бил откъснат твърде рано и може още да не е узрял.

Виж още: Пица от диня - новият кулинарен хит в социалните мрежи

И накрая - видеоурок как по-лесно да нарежем динята:

Източник: Nie-Jenite.bg