Преобладаващо песимистични са нагласите на българите за развитието на страната и обществото.

Общественият съвет към министъра на външните работи разгледа днес резултатите от социологическо проучване на тема "Обществена оценка на работата на Mинистерството на външните работи (МВнР)". Националното представително изследване е проведено в периода 11-17 май 2014 сред 1004 пълнолетни жители от цялата страна по поръчка на МВнР.

Към момента на изследването регистрираме преобладаващи песимистични нагласи за развитието на страната и обществото, което обаче не е новина, заяви пред Обществения съвет социологът Живко Георгиев. 

Социалният песимизъм е трайна характеристика на масовата психика през последните 20 г., която за кратко беше разколебана в навечерието и непосредствено след приема на България в Европейския съюз, но бързо се възстанови и усили, особено след началото на икономическата криза от 2008 г., посочи той.

Виж още: Драстична разлика в заплащането на високо и нискоквалифицирани работници

Според повечето интервюирани най-големите проблеми в момента са липсата на работни места (62%), ниско равнище на доходите (39%) и масово обедняване - 24%

По думите на Живко Георгиев впечатлява ниската стойност на посочвания на проблема "корупция", защото през последните десет години той редовно е бил сред първите, както и отпадането на темата "организирана престъпност".

"Бежанският поток" за кратко се появи сред основните проблеми на страната преди пет-шест месеца. Днес вече го няма, както и не е посочен нито един проблем, който макар и косвено да кореспондира с външно-икономическите фактори на средата, каза още Георгиев.

Виж още: ЕС иска черни кутии за автомобилите от догодина

Геополитическите нагласи на българите към момента на проучването са позитивни към Германия, Франция, Русия и Великобритания. Преобладаващо позитивни продължават да бъдат и нагласите към Европейския съюз - 55% срещу 17% с негативна нагласа.

По думите му приоритетите, които МВнР определи като свои в началото на мандата на правителството повечето български граждани определят като "важни, значими за страната и обществото". 

Близо 80% от българите одобряват поетата политика за оказване на съдействие и помощ за български граждани пострадали от кризисни ситуации и природни бедствия в чужбина.

От данните се вижда, че стабилна подкрепа от над 60% имат и поетите ангажименти за подобряване достъпността и качеството на консулските услуги и осигуряване на по-евтин и по-бърз начин за издаване на туристически визи за граждани от страни извън ЕС.

Виж още: Българите живеят средно по 74,5 години

Позитивно оценени са позицията на МВнР по събития в Украйна, последователните усилия в посока икономизация на външната политика на България и развитието на икономическите отношения с бързо развиващите се страни като Китай и Виетнам.

В една изпълнена с предизвикателства вътрешно-политическа и международна ситуация, през първите 10 месеца от дейността си МВнР е реагирало адекватно и резултатно на предизвикателства като бежанския поток към България в края на 2013 г., проблемите на българските превозвачи с Турция, дискриминационната реторика във Великобритания спрямо български и румънски работници, както и заплахата срещу правата на нашите сънародници в Украйна, заяви Георгиев.

Виж още: Всеки пети българин страда от страхове невроза