Това са част от мерките "за възраждане на страната", заложени в националната доктрина на Патриотичния фронт

През следващата година от Патриотичния форнт ще се броят за връщането на ергенскя данък, трудовите войски, както и за пълен одит на БНБ и поставянето ѝ под контрола на парламента.

Това са само част от предложените от коалицията мерки за възраждане на страната в националната доктрина на Патриотичния фронт. Представянето й ще се състои днес. Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов обеща да раздаде 275-страничния документ на всички народни представители, пише в. "Преса".

Ергенски данък, лечение на стерелитета и надбавки за майчинство

Сериозен дял от националната доктрина патриотите дават на решаването на демографската криза. Като мярка за решаване на проблема с ниската раждаемост от ПФ предлагат диспансеризиране на всички, страдащи от стерилитет, и безплатно лечение.

От друга страна, те искат и връщане на ергенския данък. Това било мярска срещу широко разпространената практика за съвместно живеене без брак. Ергенският данък се предвижда да засегне мъже и жени от 31- до 55-годишна възраст, а събраните средства да отиват във "Фонд деца без родители".

Друга предложена мярка е промяна в даваните надбавки за майчинство. ПФ предлагат при първо дете майките да получават 20% от средната заплата, за второ - 40%, за трето - 80 на сто, а за всяко следващо - по 10%.

Трудови войски и Национална гвардия

Друг стълба на програмата е и връщането на Трудови войски. Според авторите на доктрината интересите на България изискват изграждането на Национална гвардия, в която да служат всички, навършили 18 г. - два месеца за жените и между 3 и 6 за мъжете. Неграмотните ще карат едногодишна "казарма", в която ще се трудят и ще придобиват професионална подготовка.

Заселване на Странджа и Родопите с българи от Украйна, Молдова и Румъния

Предлага се 1 млн. българи от Украйна, Молдова, Румъния и бившите съветски република в Азия да бъдат заселени и оземлени в райони с демографски проблеми в страната ни като Странджа, Сакар, Трън и Родопите. Предвижда се забрана да съществуват партии и движения на етническа и религиозна основа. В стратегията е записано и строеж на нова атомна централа, както и задължителен лимит на българско слово и музика в медиите.

В областта на културата хората на Валери Симеонов настояват за премахване или поне намаляване на ДДС за книгите. Ръководител на екипа, изготвил доктрината, е акад. Григор Велев, а сред авторите й са и проф. Пламен Павлов, ген. Славчо Босилков, синдикалистката Янка Такева и демографът проф. Петър Иванов.