Столичният общински съвет прие нова наредба за реда и условията за пътуване в градския транспорт. Пияните и миризливите пътници ще бъдат сваляни от контрольорите в София.

Новите правила ще важат от началото на октомври. 

Тези, които страдат от видимо заразна болест, като например шарка, също ще трябва да напуснат превозното средство, но без да отнасят глоби, защото по презумпция не могат да се возят в него.

Пътниците ще имат право да пренасят безплатно два куфара ръчен багаж, вместо един, за който се изискваше билетче досега. Освен чантите пътникът ще превозва без да плаща допълнително и музикални инструменти, пише monitor.bg.

Според промените софиянци вече няма да купуват билет за багаж, ски, сноуборд, шейни, скейтборд и домашни любимци, когато пътуват с тях в градския транспорт. С колело обаче ще можем да се возим само в метрото след 21 часа, и то в последния вагон, както и в събота и неделя.

Безплатно ще се возят и домашни любимци, стига те да са прибрани в клетки или кутии. Домашните любимци, които не могат да се поберат в кутия или куфар, ще пътуват с билет, намордник и къс повод. Кучетата водачи продължават да имат свободен достъп до превозните средства. 

Общинарите забраняват просията, събирането на дарения, свиренето на музикални инструменти и слушането на силна музика в рейсовете, трамваите, тролеите и метрото. Освен това ще се свалят и граждани, които пушат и се хранят в превозното средство.

Предвидени са и изрични забрани за ползване на места, предназначени за възрастни хора, бременни жени и хора с увреждания.  

Глобата за нередовните пътници остава 20 лв. Актът за тези, които откажат да я платят на място обаче, скача от 70 на 100 лв. Те щя три дни за възражение на акта и възможност през тях да платят по-ниската сума от 20 лв. Глобата за подправени билети и карти също скача от 100 на 150 лв.

В буферните паркинги на метрото вече ще могат да спират безплатно през деня и хората, които имат карта за пътуване с подземната железница или неперсонализирана за всички линии.

Винетките за паркиране на втора семейна кола в центъра ще поевтинеят. За синя зона те ще струват 300 лв. вместо досегашните 450 лв. В зелената за втори автомобил семействата ще плащат 200 лв. За всяка следваща кола ще се заплащат съответно по 450 лв. за синя и по 300 за зелена зона. Право на винетка ще имат и временно живеещите в центъра, а не само тези, които са с постоянен адрес.