Изграждането на щаб в България ще създаде и малко работни места в София, смята председателят на Атлантическия клуб в България

Никой не иска военна конфронтация с Русия, но има нужда Русия да бъде ограничена в своите агресивни действия, каза председателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, който коментира пред БНТ намерението на НАТО да изгради щабове в 6 държави по своя източен фланг. 

Вчера беше договерено да бъдат изградени 6 нови щаба - в България, Ръмъния, Полша и прибалтийските страни, както и разширяване на силите за бързо реагиране, за да се отговори на руските действия в региона. Центровете ще са изцяло с отбранителна цел.

Виж още: Аню Ангелов: НАТО не може да ни принуди да участваме във военен конфликт

Създаването на нови логистични и командни центрове и засилването на присъствието на НАТО и Източна Европа е завръщане към хипотезите на Студената война, коментира бившият външен министър. Според него увеличението на въоръжението по времето на Студената война е помогнало тя да не се превърне в "гореща".

Соломон Паси смята, че България има нужда от въпросните нови сили, които изгражда НАТО и това е "много ясен сигнал", че няма да се позволи в Източна Европа да се случи това, което стана в Украйна.

Виж още: Меркел и Оланд представят в Москва план за решение на украинската криза