Червен код в 5 области заради валежи

Червен код е обявен в 5 области на Югоизточна България заради проливни валежи от дъжд и сняг и бурен вятър, съобщават от НИМХ-БАН, цитирани от "Дарик". 

Кодът е в сила за областите Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Бургаска и Ямболска. За останалата част от страната остава в сила оранжевият и жълтият код за бурни ветрове и интензивни валежи от дъжд и сняг. 

В областите София-град и София-област оранжевият код е заради обилни снеговалежи. В Ловешко, Габровско, Великотърновско, Търговищко, Разградско, Шуменско - обявеният оранжев код е заради бурен вятър и валежи от сняг. 

В две области - Добричка и Варненска, оранжевият код е само за ураганен вятър. В четири области - Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска и Сливенска - обявеният оранжев код е за валежи от дъжд и бурен вятър. 

Жълт код е обявен за 7 области на страната. В 3 области на Западна България - Пернишко, Кюстендилско и Благоевградско, жълтият код е за силни снеговалежи. 

За 4 области - Врачанска, Плевенска, Русенска и Силистренска, обявеният жълт код е за бурен вятър. Само за Видинско и Монтанско обявеният код е зелен.

Пътищата

Всички проходи от републиканската пътна мрежа са затворени поради снеговалежи. При проходите Шипка и Хаинбоаз има закъсали тирове, предаде "Дарик".

 В 10 ч. тази сутрин е спряно движението на автомагистрала "Тракия" в двете посоки за почистване на пътното платно от падналия сняг. 

Спират се и товарните автомобили на автомагистрала "Хемус" в Софийска област и в участъка София - Самоков, съобщиха от прессцентъра на МВР. 

В Пловдивска област на пътя Асеновград в посока Бачково има паднали клони и свлачища, спират се временно ТИР-овете. Пътят Троян - Кърнаре е затворен за товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета. 

Затворени за почистване поради паднали дървета са и пътищата Твърдица-Елена и Белово - Юндола. На пътя Хасково - Пловдив при село Бяла река е спряно движението на леки автомобили поради наводнение на платното. Намалена е видимостта в прохода Шипка заради обилния снеговалеж и силния вятър.

Аварирали са няколко леки коли в прохода, тъй като не са със зимни гуми. Между селата Шейново и Шипка има закъсали няколко товарни автомобила. Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили с тегло над 10 тона. 

Снежната покривка в прохода "Шипка" и в туристическата местност "Узана" достигна 15 сантиметра, а температурите паднаха под нулата. Това съобщиха от общинския съвет по сигурността. 

Авария на далекопровод е оставила без електрозахранване 15 села в общината. Екипи на "Енерго-Про" работят за отстраняването на повредата. 

Пътищата от Габрово към Трявна, Дряново и Севлиево са проходими при зимни условия, почистват се и се опесъчават. Ранният сняг изпочупи клони и дървета в селата Хаджи Димитрово, Шейново, Шипка. 

Скъсани жици

Заради падналите клони има и скъсани жици по електропреносната мрежа. Въведено е временно ограничение за всички автомобили с летни гуми през прохода "Шипка". 

Има патрули на Пътна полиция, които проверяват дали автомобилите са подготвени за път в зимни условия. 

Междувременно от пътната агенция информираха, че е възстановено движението на всички превозни средства в проходите "Владая" и "Петрохан". 

Проходът на Републиката временно е затворен за почистване, съобщиха от Областната дирекция на МВР. След като машините обработят пътната настилка, движението през Хаинбоаз ще бъде възстановено. 

Преминаването през прохода за товарните автомобили ще бъде задължително с вериги, уточниха от полицията. 

Над област Велико Търново вали сняг, няма други въведени ограничения за движение на моторни превозни средства. 

Заради активиране след падналите последни валежи на свлачището на пътя Симитли-Разлог, в близост до село Градево, движението на тежкотоварни автомобили през прохода "Предел" е било спряно днес около 9 ч. Това съобщиха от пресслужбата на областната управа в Благоевград. 

В момента движението в проблемния участък се регулира със светофарна уредба, а патрулни коли на областната дирекция на МВР - Благоевград, следят за движението по пътя Симитли-Разлог. 

Участъкът е обезопасен и движението се извършва в едната лента. Временната организация на пътя се налага поради срутване на подпорна стена след падналите дъждове през изминалото денонощие, припомниха от областната управа. 

Областният управител Димитър Димитров е бил сутринта на мястото на срутването. Предприемат се мерки за укрепването на мястото на пропадането на пътното платно, за да може възможно най-скоро да се възстанови движението и на товарни автомобили през тази основна пътна артерия в района. 

Камионите сега трябва да преминават по други маршрути - през Юндола и "Попови ливади", уточниха от областната управа. Поради преваляванията от дъжд и сняг над по-голямата част от страната, агенцията "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и с повишено внимание. 

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, напомнят от АПИ.