Регистрираната в Кралство Нидерландия партия DENK си поставя за цел да се бори за интересите на мигрантите и гражданите с чуждестранен произход

За пръв път в Европа има регистрирана изцяло мигрантска партия. Името ѝ е DENK ("Мисля"), а страната, в която се появи - Кралство Нидерландия, пише агенция "Фокус", цитирайки немското издание "Ди Велт". 

"Движението", както членовете сами определят организацията си, си е поставило за цел да пази интересите на мигрантите и гражданите, които имат чуждестранен произход. 

Със създаването си партията предизвиква сериозно медийно внимание, което расте ежедневно. Фактор за това са и доста консервативните настроения, които витаят в Холандия по отношение на бежанците. 

Основатели на DENK са Тунахан Кузу и Селчук Йозтурк - двама народни представители в холандския парламент от социалдемократическата фракция. В края на 2014 г. решават да напуснат социалдемократите след спор за интеграционната политика на правителството. 

Това, което първоначално изглеждаше като лична война между двама мюсюлмани и нидерландската социалдемокрация, сега се оформя като нова, модерна политическа структура, пише "Ди Велт". 

Мотото на DENK е "Гласът на нечутите". Те са си поставили като задача да генерират на нова и освежаваща сила в едно общество, което е "закалено надясно през последните години". 

Целта на "движението" е също така да се противопостави на антиемигрантската партия на Герт Вилдерс, който според социологическите проучвания към момента води най-силната фракция в нидерландския парламент.

Източник: Агенция "Фокус", Die Welt