Предлагам идеята "Южен поток" да тръгне по трасето на "Набуко", което е проиграно, обяви лидерът на АБВ Георги Първанов след заседание на изпълнителния съвет на партията.

По думите му нещата с "Южен поток" през последните дни изглеждат необратими и България не може да си върне на мястото си на първа държава по трасето на тръбата, информира Bnews.bg

"Южен поток" очевидно ще тръгне от Турция. Какво става оттам нататък? Предлагам "Южен поток" да тръгне по трасето на "Набуко". Това е вариант, който може да удовлетвори всички партньори на "Южен поток", каза Първанов.

АБВ ще предостави позицията си на българската делегация, която ще участва в съвещанието на енергийните министри в Брюксел, съобщи още Първанов. 

Виж още: Първанов: Не виждам перспективи за българската енергетика

"Набуко-Запад", наричан още "турско-австрийски газопровод", ще пренася природен газ от турско-българската граница до Австрия през територията на България (424 км), Румъния и Унгария. 

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин допълни по повод първото четене на бюджет 2015, че енергийните проблеми не са заложени в него. 

"Енергийните проблеми не се виждат в държавния бюджет, а в бюджетите на НЕК и БЕХ. Надяваме се бюджетът да остане неутрален към тези разходи, които не бива да се прехвърлят на крайните потребители", посочи Калфин.