Той отхвърли вариант на президентските избори да се изправи срещу Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов

Президентската република ще направи държавата по-силна. Това заяви Георги Първанов в интервю за Тв7.

Първанов призова да се направи цялостен преглед на Конституцията, а не да се пипа на парче. По негови думи политическата система е не по-малко уязвима от съдебната, където в момента се правят промени, и има нужда да бъде преразгледана.

Лидерът на АБВ изключи варианта той, Симеон Сакскобургготски и Борисов да бъдат съперници на президентските избори през следващата година.

"Имаше вариант с Борисов да се срещнем през 2006 г., но не се случи, не вярвам да стане и сега", заяви той.

Според него това правителство най-вероятно ще остане на власт, тъй като никой не иска нови избори. "Новият вот би довел до почти същата картина в парламента", допълни Първанов. По негови думи връщането на ДПС във властта не е невъзможен сценарий, като се има предвид поведението им в парламента, което не е подчертано опозиционно.

Критика срещу ултиматума

Първанов коментира исканията, отправени от страна на Патриотичния фронт към втория кабинет на Бойко Борисов.

С ултиматуми трудно се управлява, особено когато се дава срок от месец за оправяне на държавата. Всяко ново искане по-скоро ще доведе до забавяне на работата", мотивира се той и допълни, че може и някой ден АБВ да постави ултиматум, да не се поставят ултиматуми, допълни той.

"Ние искаме да се изпълнят постигнатите споразумения в програмата. Оттам насетне всяко ново искане ще наруши ритъма на работата на правителството, може да доведе и до дестабилизация. Но в парламента се създават гъвкави тематични мнозинства по отделни въпроси и не смятам, че към момента този кабинет е заплашен в средносрочен план", уточни Първанов.

Източник: Тв7