Върховният касационен съд отмени решението на СГС и регистрира партията ДОСТ

Върховният касационен съд реши да регистрира партията на Лютви Местан ДОСТ. 

В началото на юли Софийският градски съд отказа регистрация на ДОСТ, като в мотивите на съда се казваше, че тя притежава турско име и съдът я определя като етническа, защото членовете ѝ са етнически турци. 

Тогава Местан обясни пред магистратите, че партията е политическа и други внушения са обидни. Той се аргументира с това, че 20% от учредителите ѝ са етнически българи християни.

Висшите магистрати обаше отмениха отказа на СГС, като това решение е окончателно и не може да се обжалва.

От Върховната касационна прокуратура също поискаха проверка на част от учредителите на ДОСТ заради съмнения, че в заявленията им за членство има сходство в почерка на част от деклараторите, а част от ЕГН-та са непълни. Сега обаче съдът отхвърли това искане.

Според върховните съдии с отказа долната инстанция е нарушила Закона за политическите партии, а изводите ѝ, че ДОСТ е партия на етническа основа с цели, различни от официално декларираните, които водят до етноцентризъм и възможно нарушаване на основополагащи конституционни принципи, не са обосновани. 

В мотивите на ВКС се посочва още, че учредителите на ДОСТ са от различни етнически групи, но преобладават гражданите с турски имена. Но партията била отворена за членство и в устава й имало общовалидни цели за всички граждани с избирателни права "Тезата на първоинстанционния съд за "най-вероятни действия на етническа или верска основа" е само хипотетична.