Ново намаление на цените се очаква и от октомври

По-евтино парно от 1 юли ще има в цялата страна, оповестиха от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Нейният председател Иван Иванов обяви, че Националната електрическа компания (НЕК) е спестила 130 млн. лева от разходи за изкупуване на електроенергия от заводските централи.     

Най-голямо е намалението на цената в Бургас, където топлото ще е с 13,5% по-евтино от юли, информира Нова телевизия. В София клиентите на "Топлофикация" ще плащат с 6% по-малко, а за останалите градове в страната поевтиняването е средно с около 8%.    

Добра новина има и за новия отоплителен сезон, но с уговорката - ако цените на суровия петрол не скочат много. Шефът на енергийния регулатор прогнозира, че е доста вероятно намаление на парното да има и през октомври - най-голямо във Велико Търново, Разград, Бургас и София.    

"Следя всекидневно цената на суровия петрол на световните борси, защото алтернативните горива мазут и газьол участват пряко в цената на природния газ, който е основа за определяне цената на топлинната енергия в България. И няма никаква тенденция за поскъпване на суровия петрол. Нещо повече - цената му допълнително намаля заради гръцката криза", обясни Иванов.

Източник: Нова телевизия