"168 часа" помества репортаж от българо-гръцката граница, като напомня, че южните ни съседи от месец са струпали стотици трактори на стачкуващи фермери и не се допуска преминаването на тирове. Вече са спрени и автобусните превози

Народните представители приеха единодушно декларация, в която призоваха Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу Гърция заради блокадата по ГКПП-тата. В документа се настоява Атина да предприеме необходимите действия за въвеждане на ред и осигуряване на свободно движение през границата

Вече са прекратени всякакви превози на пътници с автобуси до Гърция

Заради създалата се ситуация превозните средства не могат да бъдат използвани, а шофьорите са пуснати в принудителни отпуски, каза пред БНР председателят на Сдружението на автобусните превозвачи Ивайло Константинов и обясни:

"Единственият начин е да ползват или железница, или самолетен транспорт, но доколкото ми е известно, такъв тип превоз има само до Атина, говоря за самолет. Оттам нататък вероятно с някакъв вътрешен превоз за хората, които са до Северна Гърция."

Към петък, 19 февруари, са затворени ГКПП Златоград-Термес, Кулата-Промахон, Илинден-Ексохи, Капитан Петко войвода-Орменион, Маказа-Нимфея и Ивайловград-Кипринос.

Гърция не е работеща държава,

коментира вчера премиерът Бойко Борисов от Брюксел, където участва в Европейския съвет и подкрепи контраблокадите на граничните пунктове.

"В XXI век се оказа, че това е единственото средство. При нормално работещи държави, за съжаление в момента Гърция не е такава, колкото и да ми се обидят. Когато един премиер се обади на друг премиер, той взима някакво решение. Аз два пъти му се обадих за едно и също нещо и не пращат полиция и жандармерия да изчистят трасето. Това, което трябваше да направят вече един месец", обясни Борисов и допълни:

"Гръцкият премиер казва: "Бойко, извинявай, нямам контрол върху ситуацията".

Ама тогава си затворете пристанищата, затворете си ги вътре в страната. Защо измъчвате българите? И то тенденциозно и то в момент, в който аз се отказвам да ми дадат пари да направя и границата с Гърция с ограда. Отказвам помощ на колегите си, за да демонстрирам лоялността към моите съседи."

Случващото се е недопустимо и показва целенасочено отношение към България, защото други пунктове не се затварят, написа Борисов и във "Фейсбук", като уточни, че е говорил за случващото се и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

10 млн. лв. са загубите за България досега от блокадата на гръцката граница, по данни на превозвачите, съобщи също вчера в Пловдив министърът на икономиката Божидар Лукарски. Според него гръцките власти са абдикирали от проблема с фермерската блокада.

Лукарски отчете и отказ на гръцките земеделци да говорят със собственото си правителство:

"Не виждаме нормален механизъм на диалог и не виждаме механизъм, по който и ЕС, защото това трябва да стане, разбира се, през гръцкото правителство, което в момента къса нишката на диалога, да се намесим и да променим ситуацията."

Министърът коментира, че с блокади и контраблокади загубите само ще нарастват: "Страхувам се, че те вече няма да бъдат само в бранша на логистиката и транспорта. Естествено, ще има отражение и върху други браншове на икономиката."

"Оттатък границата няма държава.

Гръцките власти не могат да приберат 50 пияни фермери, които блокираха международен европейски коридор и доведоха до бедствено положение хиляди превозвачи", каза в сряда вечерта на ГКПП Кулата-Промахон транспортният министър Ивайло Московски,.

В. "168 часа" помества репортаж от българо-гръцката граница, като напомня, че от гръцка страна от месец са струпани стотици трактори на стачкуващи фермери и не се допуска преминаването на тирове.

Като контрапротест нашите превозвачи също затвориха от българска страна пункта и не пускат дори леки коли и автобуси. Така от вторник на обяд блокадата по границата е пълна, а колоните от камиони и леки коли достигнаха по 20 км дължина.

Те се заканиха, че няма да отворят пункта нито за Великден, нито през лятото

"Никакво Бяло море, ще си ходим на нашето Черно море! Това заслужават гърците. Ще им провалим туристическия сезон. Да ходят да се оплакват на Меркел. Тя да вземе да дойде тук да види какво правят", казва лидерът на контрапротестиращите Вангел Цилев.

На полеви условия живеят дни наред блокирани хора от двете страни на пункта. По-тежко е положението от гръцка страна, защото там нямат храна и вода, а пътят е затворен от гръцката полиция на около 2 км преди границата.

Резултатът: стотици шивашки фирми, които работят на ишлеме, нямат работа. Техни служители вървят по 3-4 км пеша с топове платове на гръб или пък бутат колички, за да вкарат материалите за производството у нас.

Докато хиляди хора бедстват, 20-ина гръцки фермери стоят по караваните

край гишетата на ГКПП. Оставили са две стари ремаркета на платната, инструктирали са своите гранични власти да не пускат никого и се веселят, чакайки да дойде пролетта.

Някои от тях искали да се прекрати блокадата, но колегите им бързо ги разубедили. Гръцкият бизнес също вече търпи сериозни щети от протеста на своите земеделци и нараства недоволството на едни гърци срещу други, казват пред "168 часа" нашенци, които си идват оттам.

Нашите превозвачи пропускат след дълги спорове помежду си само камиони с живи животни и опасни вещества като барут. Отвориха за два тира с телета, но преди това се скараха. "Шофьорът да ги пуска да пасат по нивите! Никакво минаване", викнаха най-радикалните.

Пак с много уговорки бил пуснат и тир инкубатор с хиляди току-що излюпени малки пиленца. От дългото чакане на опашката температурата паднала до 18 градуса вместо необходимите 28 и имаше риск пилетата да измрат.

Източник: БНР, 168chasa.bg