Организацията създава батальон за специални операции "в отговор на огромната военна и терористична заплаха срещу България"

Антимигрантските настроения стигнаха до крайност - в България вече се създава паравоенно формирование, което набира дарения и обещава на записалите се обучение в чужбина. Това се случва броени дни след като премиерът Бойко Борисов обяви, че няма да толерира такива организации и групи, които проявяват нехуманно отношение и нарушават закона, пише в. "Сега". 

Инициативата не е за подценяване, тъй като е на организацията, която през есента даде тон за създаване на граждански отряди за залавяне на бежанци - Български воински съюз "Васил Левски". Сдружението се представя за "обединяващо на доброволни начала възпитаници на всички средни и висши военни и полицейски училища в НРБ". 

На сайта му е обявено, че се създава батальон за специални операции. В съобщението се посочва, че то ще е "в отговор на огромната военна и терористична заплаха срещу България". Форми за контакт като адрес и телефон за връзка обаче липсват. 

В профила на съюза във "Фейсбук" пише, че "групата му за бързо реагиране и "Цивилните отряди за защита на жените и вярата" са се справили отлично" и към текста е прикачен клип с "ареста" на тримата афганистанци, за който беше обвинен бургазлията Петър Низамов

Виж още: "Ловци" на бежанци призовават да не звъним на 112, ако видим имигранти

"Кадрите на батальона за специални операции ще бъдат изпратени на ускорени курсове за обучение и преподготовка в най-добрите водещи учебни заведения и тренировъчни центрове извън страната. С предимство са бившите служители и кадри на силите за специални операции, военното разузнаване, СОБТ, служители на МВР и службите за сигурност и охрана или чуждестранният легион", пише в съобщението. 

Става ясно, че финансирането ще става с дарения и е посочена и банкова сметка. Парите ще отиват за екипировка, боеприпаси и обучение. Въпросният съюз обяви в края на 2015 г., че има три екипа, които действат по южната граница. Беше публикувана и снимка на екип "Делта", на която се виждат четирима маскирани и въоръжени с ловни пушки мъже. 

Вчера на сайта на воинския съюз беше публикуван и видеоклип, от който става ясно, че организацията ще се включи в организиран протест на 20 април. Тогава щели да протестират редица "патриотични" организации в цялата страна. Официалната причина е честване на годишнината от Априлското въстание. За същата дата е планиран и поход на агитката на ЦСКА. 

Видео: Нови кадри показва отношението към бежанците при "гражданските арести"

Всичко това идва на фона на сравнително силна обществена подкрепа за "гражданските арести". Изследване на "Алфа рисърч" показа, че над 50% от българите изразяват някаква форма на подкрепа към действията на подобни граждански отряди.

Междувременно ДСБ настоя да бъдат "канализирани" т.нар. граждански патрули, щом искат да охраняват границата, но по правила и след премината подготовка. Според депутата Борис Станимиров и зам.-председателя на партията Атанас Атанасов държавата трябва да организира доброволно военно обучение на граждани, които искат да патрулират по границата.

Източник: в. "Сега"