Депутатите приеха на първо четене идеята търговците да имат право да даряват продукти на стойност не повече от 0,5% от годишния им оборот, без да плащат данък за това

Премахват Данък добавена стойност за дарените храни. На първо четене Народното събрание прие законови поправки, които освобождават помощите от задължителния налог.

Мотивът на вносителите е, че той оскъпява дарителството и затова търговците и производителите предпочитат да унищожават храната с изтичащ срок на годност, вместо да я дарят там, къдеето би била от полза. Заради това годишно в България се изхвърлят 670 млн. килограма храна.

Депутатите записаха, че ще може да се дарява храна с не по-малко от месец срок на годност. А за да се избегнат данъчни злоупотреби, търговците ще имат право да даряват продукти на стойност не повече от 0,5% от годишния им оборот. Въпреки това критики не липсваха, а текстовете вероятно ше претърпят сериозни корекции между първо и второ четене.

Според приетите текстове няма да се облагат с ДДС храните, които са дарени на социално слаби граждани в последните 30 дни от срока им на годност, поясни депутатът Петър Славов от Реформаторския блок, вносител на предложението, пред "24 часа". 

Виж още: Правим двойно повече боклук от другите държави в ЕС

Традиционно подпомаганите лица от тези организации, включват хора, които поради здравни, възрастови, социални и други независещи от тях причини и обстоятелства в т.в. природни бедствия и производствени аварии, не могат сами чрез труда си или доходите си, или с помощта на задължените по закон да ги издържат лица, да осигурят задоволяване на основните жизнени потребности. 

Друга категория лица, подкрепяни от "хранителните банки" са юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност и доставчици на социални услуги, хуманитарни организации, с цел осъществяване на хуманитарни функции.

Големият проблем, който спираше тези промени досега, беше възможността, която се дава за извършване на злоупотреби.

"Аз съм убедена, че ще има злоупотреби. Въпросът е колко големи злоупотреби. С кухи фирми по ДДС години наред гоним михаля. Да не стане и сега с този закон да гоним михаля", коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. 

"Това отваря дискусия за следващи преференции, които не могат да бъдат направени. ДДС върху лекарствата, върху хляба, върху книгите...", коментира Петър Чобанов от ДПС.

"Българският опитът в последните години показва точно това, че от най-добрите намерения се получават най-големите пробиви. Ще се опитаме да поставим препятствия срещу лошите намерения на някои. За да не се провали тази идея и да не напълним някои недобросъвестни бизнесмени и търговци, трябва да има комплексен подход", каза още Менда Стоянова.

Източник: Нова телевизия, "24 часа"