На фона на празненствата в Истанбул и Анкара - масови арести на военни и магистрати, свързани с дисидента ислямист Фетхуллах Гюлен, охладняване на отношенията със САЩ и разговори за връщане на смъртното наказание

Опитът за преврат в Турция официално е потушен, а военните, които поискаха да свалят властта, са неутрализирани. Какви обаче са последствията след този акт?

Десетки хиляди привърженици на турския президент Реджеп Ердоган излязоха по улиците на големите градове на страната, за да изразят подкрепа за управляващите. Най-многолюдни бяха демонстрациите в Анкара и Истанбул.

Но отвъд празненствата на привържениците на турския президент беше ответната реакция на властта. Турция пристъпи светкавично към арести на военни и магистрати, заподозрени, че са били свързани с опита за преврат през нощта в петък срещу събота, предават световните агенции.

Президентът Реджеп Ердоган се зарече да прочисти страната от последователите на избягалия в САЩ дисидент ислямист Фетуллах Гюлен, за когото твърди, че е главен заподозрян в организирането на метежа. 

Самият Гюлен отхвърли обвиненията, а Съединените щати обещаха да разгледат турско искане за екстрадицията му, когато Анкара го подаде официално. 

Според данните от турското министерство на правосъдието жертвите на метежа са 265, 1440 са ранените. а броят на задържаните надхвърля 6000. Заедно с военните са арестувани множество съдии и прокурори. В момента са задържани 426 магистрати, а 2745 съдии и прокурори са уволнени и чакат заповеди за арест. 

От тях 2200 са работили в първоинстанционни съдилища. Зад решетките са двама членове на Конституционния съд, а прокурорът на град Адана Таха Еким е бил арестуван на летището в Измир, откъдето се е готвел да излети с жена си към Германия.

Допълнително с това са уволнени и 8000 полицейски служители в Истанбул и Анкара. 

Интервю: Руслан Трад: Имало ли е подкрепа за превратаджиите извън Турция?

Още в събота президентът заяви, че опитът за преврат е "дар от Бога", защото му дава възможност да прочисти армията. Задържаните досега над 3000 военни, сред които и висши офицери, отиват в прочистените съдилища за незабавни следствени действия. Най-малко 70 генерали от армията и адмирали от флота, свързани с опита за преврат, са били арестувани според официалната документация по случая. 

В град Денизли са арестувани 51 военнослужещи, сред които и офицери от гарнизонната бригада на спецчастите. Всички са обвинени в "предателство към родината" и членство в "терористичната организация на фетулахистите" или в "паралелна структура" с цел да бъде подкопан конституционният строй и да се свали действащото ръководство на страната. За такива престъпления наказателният кодекс предвижда затвор от 10 години до няколко доживотни срока. Много привърженици на Ердоган обаче настояват за възстановяване на смъртното наказание.

След ареста много от арестуваните военни са съблечени голи и държани в големи помещения.Още в събота в Турция се заговори и за връщане на смъртното наказание. На пресконференция в Анкара премиерът Бинали Йълдъръм заяви: "Смъртното наказание е отменено в Турция. Днес ще се събере Конституционният съвет, който заедно с партиите ще обсъди въпроса за целесъобразността от връщане на тази наказателна мярка".

Самият президент Ердоган подкрепи идеята за връщането на смъртното наказание, което бе отменено в страната през 2004 г.

"Чуваме това искане, което е ваше", отговори държавният глава на свои поддръжници, които поискаха екзекуциите на превратаджиите. "Мисля, че нашето правителство ще обсъди с опозицията и че без съмнение ще бъде взето решение", добави той в реч в Истанбул. 

Междувременно гръцките власти са започнали процедурите по екстрадиране на осмината турски войници, които избягаха с хеликоптер след проваления опит за преврат. Гръцкият премиер Алексис Ципрас е съобщил това на турския си колега Бинали Йълдъръм, като е добавил подкрепата си към населението и правителството на страната.

Отношенията между Турция и САЩ бързо изстинаха, след като американците бяха заподозрени, че стоят зад превратаджиите. Те бяха визирани не само заради убежището, което дават на Фетулах Гюлен, но и защото някои от организаторите на метежа бяха от базата Инджирлик, използвана от американската авиация за удари по ислямистите в Сирия. 

При потушаването на опита за преврат властите прекъснаха електричеството на базата и това накара американското командване да заяви, че ще пребазира самолетите, за да продължи операциите си срещу ИДИЛ. Държавният департамент на САЩ отхвърли в декларация всякакви връзки със събитията в Турция. 

Виж още: Превратите - дойде ли краят на най-дългия турски сериал?

"Публичните инсинуации или твърдения за някаква роля на САЩ в проваления опит за преврат са напълно лъжливи и вредни за нашите двустранни отношения", се казва в декларация, която резюмира позицията на държавния секретар Джон Кери, изразена пред турската страна. Кери заяви, че Анкара трябва да представи доказателства за вината на Гюлен, които да издържат на евентуална процедура за екстрадиране.

Ердоган и Гюлен са бивши съратници в ислямисткото движение за отстраняване от власт на светските партии. Но през последните години Ердоган започна да обвинява духовника, че оркестрира отдалеч кампания за свалянето му от власт. През 2014 г. той издаде заповед за арест на Гюлен по обвинение, че ръководи "терористична група". 

Силната обществена подкрепа може да даде на Ердоган свободата да осъществи най-сетне плана си за превръщане на Турция в президентска република. Това означава да се принизи ролята на министър-председателя и да съсредоточи властта в ръцете на държавния глава. Към момента това не е възможно, защото на изборите за парламент неговата партия не успя да спечели достатъчното мнозинство, което да прокара подобна промяна в конституцията. 

Източник: в. "Сега", Си Ен Ен Тюрк, Ройтерс, в. "Хюриет"