Отровата оцветява клетките на тумора и улеснява работата на хирурзите

Мозъчните операции за остраняване на тумор са сред най-трудните, които един хирург може да извърши. Скоро обаче хирурзите ще могат да оцветяват туморите, за да ги направят по-лесни за изрязване, благодарение за на една от най-смъртоносните отрови в природата.

На борба с рака

Туморите в мозъка са бъдат нещо изключително коварно. Много често единственото решение е операция, която може да бъде изключително сложна и да изисква стоманени нерви, стабилна ръка и око на експерт, за да се отстрани изцяло раковото образувание.

Доктор Джим Олсън, детски онколог и изследовател в Центъра за ракови изследвания "Фред Хъчисън" в Сиатъл дълго време се е борил с тези затруднения. Сега той помага за развиването на техника, която ще помогне за постигане на нова крачка в борбата с рака. И всичко това на отровата на скорпиона.

"Боята за тумори" е лекарство, което се прикачва върху раковите клетки и започва да свети. Това улеснява много лекарите в различаването на туморите от здравата тъкан. Маркерът се произвежда от пептиди от Смъртоносния ловуващ скорпион, чиято отрова има парализиращ ефект.

Проектът "Вайлет"

Междувременно д-р Олсън използва други нетрадиционни методи за борба с рака. Той стартира Проект "Вайлет", кръстен на негова пациентка, дарила мозъка си за изследвания, малко преди да почине. Проектът цели чрез краудсорсинг да събира пари, които да отидат за финансиране на лекарства срещу рака с обещаващи резултати.

Източник: Би Би Си