Според Златанов отказът му да стане защитен свидетел срещу бившите управляващи е причина за делото и присъдата срещу него

Отново скандал покрай тефтерчето на бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, след като той и неговите адвокати обявиха в предаването "ДикOFF" по Нова телевизия, че липсват страници от него.

Никъде не е отразено, че страници липсват

"Никъде не е отразено в протоколите, че липсват страници от тефтера, който е иззет", обясни адвокат Ирен Савова.

"Не само, че никой не го е виждал, но и съдът се оказа в невъзможност да изиска тефтерите от прокуратурата. Защото ако тези тефтери бяха дошли в оригинал в съда, щеше да се види, че липсват страници и ако страниците са били откъснати при изземането, трябваше да е отразено в протоколите", посочи още Савова.

"Вече не мога да твърдя със сигурност тези тефтери от кого са манипулирани, защо и кой има интерес да няма страници, дали нещо не е поправяно", обясни Златанов.

Тефтерите като еманация на злото

Виж още: Борисов: Тефтерите на Златанов са фалшиви, затова и изчезнаха

"Иззеха се два тефтера, пресата гръмна, цялото общество се настрои срещу тези "адски тефтери" - аз ги наричам така, защото те се превърнаха в еманация на злото", заяви Златанов. като добави, че написаното в тят представлява отделни записки, а не цялостен текст.

Бившият шеф на Комисията за конфликт на интереси бе категоричен, че не е разговарял с депутата от ДПС Делян Пеевски и не е имал никакви взаимоотношения с него. За сметка на това обаче в неговите тефтери четири пъти се срещат инициалите Д.П.

Причината според Златанов

Според Златанов отказът му да стане защитен свидетел срещу бившите управляващи е довел до делото и присъдата срещу него.

"Отказах да стана защитен свидетел, защото не се страхувам и нямам нужда от защита, както и няма какво да кажа", допълни той.

В края на миналата година Софийският апелативен съд потвърди присъдата от 3 години и половина затвор за Златанов.

Виж още: Потвърдиха присъдата на Златанов

Ключово доказателство по делото бяха тефтерчетата на бившия председател на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, в които имаше бележки с указания за конкретни хора и инициали, които да бъдат "ударени" или "оправени". Тези тефтери бяха в прокуратурата от началото на разследването миналата година. През ноември обаче те бяха откраднати от колата на вещо лице по делото срещу Златанов.