Мярката е част от действията на държавата срещу твърде шумните заведения по морето

От днес се открива гореща телефонна линия за подаване на сигнали и жалби в областта на туризма и шума в заведенията. Желаещите да подават сигнали и жалби могат да го направят на телефонен номер 02/940 3003 или на електронна поща [email protected], съобщават от правителствения пресцентър.

Проверките с цел установяване на нарушения ще бъдат провеждани от институциите и по график под координацията на вицепремиера Симеонов. 

Целта е летният туристически сезон 2017 да протече в спокойна обстановка, предлагаща на българските и чуждестранните туристи очаквания от тях комфорт.

Инициативата е на вицепремиера по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. 

"В наредбите си общините задължително трябва да обезпечат нужното спокойствие на почиващите. За съжаление, нормативната уредба е нееднозначна, тя не дава възможност за съответни решения, или в резултат на проверки, резултатни действия. Поради което се обединихме около това да подготвим едно споразумение, което да бъде разписано", коментира Симеонов още при представянето на идеята държавата да се бори с шума в курортите. 

"Това ще бъде протокол за изграждане на съвместни центрове за проверки, като приоритетно и на първо място ще бъдат извършвани мащабни проверки по всички направления на заведенията, които си позволяват наднормен шум във времето за почивка. Този протокол ще бъде подписан от всички колеги, които присъствахме на тази среща и ще бъдете запознати с него", заяви той.

"Като цяло сме обединени около позицията, че ще подкрепяме и насърчаваме легалния туристически бизнес. Този, който спазва законите, наредбите. Този, който си плаща данъците и ще бъдем категорично против, като ще налагаме съответните санкции в резултат на мащабни обединени проверки, на тези, които извършват сенчест бизнес, заобикалят плащането на данъците, не спазват нормативните изисквания, наредбите и законите, тъй като по този начин не само ощетяват бюджета, но и създават негативен имидж на България", допълни още Валери Симеонов тогава.